Logo

Danske træsamlinger

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Danske træsamlinger

Hvis man vil lære træarterne nærmere at kende, kan det være en stor hjælp at studere dem i en eller flere af landets mere righoldige træsamlinger, hvor de måske tilmed er forsynet med navneskilte. Dertil kan komme oplevelsen ved at se de enkelte arter i store, smukt udviklede eksemplarer.

Til Arboretet i Hørsholm og Institut for Landskabsplanter i Hornum er der kun adgang efter forudgående henvendelse. Mange store og små samlinger i de enkelte landsdele er siden 1950 blevet registreret som led i Dansk Dendrologisk Forenings ekskursioner og beskrevet i foreningens tidsskriftserie, Dansk Dendrologisk Årsskrift. Foreningen har ca. 500 medlemmer og enhver træinteresseret kan indmelde sig på dens adresse: Dansk Dendrologisk Forening, c/o Botanisk Have, Øster Farimagsgade 2B, 1353 København K

 

Offentlige og private parker, institutionshaver og kirkegårde rummer ofte righoldige træsamlinger. Til flertallet af dem er der adgang for publikum med de muligheder det giver for at studere træerne nærmere. De store træer herover i parken ved Ebberødgård (Svaneparken) i Birkerød er fra venstre nordmannsgran, Abies normanniana, rødeg, Quercus rubra og tulipantræ, Liriodendron tulipifera.

 

Landbohøjskolens Arboret i Hørsholm har indførsel og afprøvning af nyt materiale af træer og buske til videnskabelige, praktiske og æstetiske formål som en af sine vigtigste opgaver. Samlingen omfatter mellem 1500 og 2000 arter og geografiske varieteter; herunder ses Nyssa sylvatica i høstfarver foran forskellige nordamerikanske nåletræer. Arboretet kan besøges efter henvendelse på kontoret. Til Forstbotanisk Have i Charlottenlund, som hører under Arboretet, er der almindelig adgang.

 

Nogle af vore slotte og herregårde har været pionerer i indførslen af nye træarter til landet; det gælder bl. a. Bernstorff Slot, Dronninggård, Ålholm og Hofmansgave. Nogle af de først indførte træer kan stadig ses disse steder. Og ikke alene kan selve haveanlægget eller parken omkring vore herregårde bære. præg af ejernes interesse for træer, men også omgivende landskaber som her til venstre ved Hofmansgave på Fyn, hvor en prægtig alle af gråpoppel, Populus eanescens, fører til gården.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 5.091 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her