Logo

Kanelbusk - Calycanthus floridus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kanelbusk - Calycanthus floridus

Kanelbusk har navn efter den kanelag­tige duft i barken, der er blevet an­vendt som kanelerstatning. Det bota­niske slægtsnavn Calycanthus fortæl­ler, at det farvede bæger ser ud som kronblade (græsk kalyx = bæger, an­thos = blomst). Busken stammer fra Nordamerika. Den bliver højst høj og har en langsom vækst. Dens blade er 5- lange, ægformede og har grøn, håret underside. Blomsterne er . i tværsnit, mørkt rødbrune og har en ejendommelig, næsten kamferagtig duft; de har en mærkelig opbygning, idet de lange, smalle blosterblade er skruestillede og tilsammen virker som en fyldt blomst. Frugten er en mange­frøet kapsel, der kan minde om en figen.

 

Vækstkrav: Kanelbusk er hårdfør i normale vintre, men kan fryse noget tilbage i lange frostperioder. Den kræ­ver en veldrænet, porøs, let fugtig jord og trives bedst i fuld sol.

 

Pleje: Kanelbusk formeres ved frø, som skal udsås straks efter modningen i en skål eller kasse med enhedsjord. Kimplanterne spirer frem allerede ef­ter 14 dages forløb. De skal den første vinter stilles frostfrit i et køligt rum eller koldhus. De udplantes om for­året, men må øen følgende vinter have en let dækning med granris. Kanelbusk stiller ellers ingen krav til pleje udover vanding i meget tørre perioder.

 

Anvendelse: Kanelbusk er en interes­sant plante i haven, ikke mindst p.gr. af barkens og blomsternes aparte duft; større prydværdi har den derimod ik­ke. Den bør anbringes i sydsiden af havens busket eller i atriumgården.

 

Sorter: I Nederland har man udviklet sorten 'Purpureus' med purpurrøde blade og en hurtigere og kraftigere vækst end arten. Den kan brede sig til siderne ved hjælp af udløbere.

 

Andre arter:

Calycanthus fertilis fra det sydøstlige USA har grønligpurpur blomster i juni-juli.

Calycanthus occidentalis fra Florida har purpurbrune blomster, hvis kronbladspidser er gulbrune, og kraftig, let syrlig duft. Sjældent plantet i Danmark, skønt den er mere hårdfør end den almindelige Calycanthus floridus.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (21 stemmer)
Siden er blevet set 10.770 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her