Logo

Rødklokkebusk - Weigela

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rødklokkebusk - Weigela

Slægten omfatter omkring 12 arter, hvoraf de fleste stammer fra Østasien, især Japan. I Danmark dyrkes en ræk­ke arter i haver og parker, idet de normalt er fuldt hårdføre i det nor­diske klima.

Rødklokkebusk er en løvfældende, kraftig busk med oftest bred vækst og oprette, glatte grene, dog undtaget to karakteristiske rækker hår på de unge skud. Bladene er modsatte, kun sjæl­dent kransstillede, og har savtakket rand. Rødklokkebusk har ingen ak­selblade. Blomsterne er femtallige, klokke- til tragtformede og næsten re­gelmæssige; de er samlet i fåblomstrede stande, der fremkommer for enden af korte skud fra bladhjørnerne på de enårige grene. Blomstringstiden er i slutningen af maj og begyndelsen af juni. Frugten er en toklappet kapsel.

 

Rødklokkebusk (Weigela) er i Danmark fuldt hårdfør og trives godt på næsten al slags jord. Blomsterne er klokke- eller tragtformede med oftest røde til rosa nuancer.

 

Vækstkrav: Rødklokkebusk er en ro­bust busk, der tåler en del vind og ret megen skygge, også uden at det går ud over blomstringen. Den er tilmed sær­deles tolerant over for forskellige jord­bunds arter, men udvikler sig bedst på en næringsrig, let muldjord, gerne un­der skyggende træer.

 

Pleje: Rødklokkebusk formeres ved træagtige stiklinger på friland eller ved urteagtige stiklinger i bænk. De træag­tige stiklinger skæres af enårige skud og stikkes om foråret på en lun, næ­ringsrig jord; de udplantes på rækkeaf­stand allerede det første efterår. Urte­agtige stiklinger skæres i juni-juli, helst af langskud, stikkes i bænk ved passende fugtighed og vinterdækkes, da de ikke er særlig frosthårdføre. Frøformering er uhensigtsmæssig. Beskæring af busken er nødvendig, dels af hensyn til blomstringen, dels af hensyn til vækstformen. De ældste gre­ne bortskæres i den tidlige vinter for at give plads for de nye skud, og eventu­elle langskud med uheldig vækst fjernes.

 

Arter:

Weigela floribunda har let håre­de skud og blade. Den er oftest hård­før på en almindelig god muldjord, hvor den bliver omkring 3 m høj. Væksten er løs og bredden som regel i samme dimension som højden. Blade­ne er æg-lancet-formede til bredt æg­formede. Blomsterne, der er mørkerø­de, fremkommer i begyndelsen af juni. Planten har dannet grundlag for en del hybrider, men er ikke selv særlig an­vendelig på grund af den diffuse vækst­form.

 

Weigela florida er en særdeles nøjsom og hårdfør plante, der bliver omkring 3 m høj. De unge skud har typisk toradet behåring. Bladene er elliptiske, nerver og bladrand let behårede. Blomsterne er røde og fremkommer i slutningen af maj i korte, tætte stande.

 

Weigela hybrida. En lang række Wei­gela-hybrider dyrkes p. gr. af deres store blomsterrigdom. Fælles for dem er deres hårdførhed og behov for en næringsrig jord på en solrig plads. Alle kan formeres ved træagtige stiklinger om foråret. Af sorter skal nævnes 'Abel Carriere' med mørkrosa blom­ster; 'Eva Rathke' med mørkerøde blomster; 'Newport Red', ligeledes med mørkerøde blomster; og 'Con­quete' med rosafarvede blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (48 stemmer)
Siden er blevet set 18.395 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
529504-06-2016 15:46:14 marianne jerger
Hej. Jeg har en rød klokkebusk. Blomsterne vil ikke folde sig ud. Der er mange blomster, men de hænger bare. Er der et bud på, hvordan det kan være?
529303-06-2016 15:49:21 Lone Jensen
Hejsa Jeg har en Weigela i haven .Den blomster nu. Jeg har to katte så er helt vild med den ligger under den, gnider sig meget op af den.Hvorfor gør de det? Udskiller den en duft som de kan li.
168720-06-2014 18:39:37 Jane olsen
Fik svar på ,.hvad jeg søgte,tak
168825-05-2012 09:39:51 Inge-Lise Poulsen
Vi har en stor rørklokkebusk, som vi gerne vil have flyttet. Kan det lade sig gøre uden at skade den på denne årstid?

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her