Den ægte rødtjørn er opstået som en mutation af den karminrosa sort Crataegus laevigata 'Rubra Plena' hos Charles Boyd i nærheden af Waltham Cross i England. Den blev bragt i handelen af William Paul 1866 og har siden været et af de mest yndede prydtræer i haver og parker.
Rødtjørn danner en kugleformet krone med et væld af blomster i juni.
Vækstkrav: Rødtjørn er meget nøjsom og trives på al slags jord, bedst i sol eller halvskygge.
Pleje: For at holde sorten ren må den formeres vegetativt, bedst ved okulation eller kopulation på en grundstamme af den almindelige hvidtjørn. Ved fremstilling af stammede træer til parker og vej plantninger foretages podningen i 2 m's højde på grundstammen; under opvæksten må eventuelle »vildskud« fra grundstammen fjernes. Da trækronen på rødtjørn bliver meget tæt, bør man med års mellemrum foretage en udtynding ved ·at fjerne en del af grenene efter samme principper som ved udtynding af ældre frugttræer. Først fjernes alle svage skud, derefter skud, som krydser hinanden eller som vokser ind mod midten af kronen. Herudover kræver rødtjørn ingen særlig pasning.
Anvendelse: Solitærtræ i småhaver, gade- og vejtræ samt parktræ på større plæner. Rødtjørn blomstrer samtidig med guldregn, syren og prydæbler og kan derfor passende plantes sammen med disse prydplanter, som alle klæder hinanden.
Andre sorter: Der findes også andre typer af tjørn med røde blomster, bl.a. Crataegus laevigata 'Mutabilis' med fyldte, sartrosa blomster, som hurtigt blegner til smudsigt hvidt; Crataegus laevigata 'Punicea' med enkle blomster, karminrøde med hvid midte; og Crataegus laevigata 'Rubra Plena' med fyldte karminrosa blomster, ophavssorten til den ægte rødtjørn (Crataegus laevigata 'Paulii').