Logo

Tebusk - Camellia sinensis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tebusk - Camellia sinensis

Tebusken stammer fra Assam i Sydøst­asien og er senere indført til mange andre tropiske og subtropiske egne, bl.a. til syd skråningerne i Kaukasus. Til Sri Lanka kom busken i 1842, da en svampesygdom ødelagde kaffebuskene her. Kaffen i England blev så dyr, at teen på grund af sin billighed blev briternes foretrukne varme drik. Teen blev i øvrigt kendt i Europa i det 17. årh. Tebusken kan blive indtil 15 m høj og får en brunlig bark. De elliptiske blade er spredtstillede med en furet stilk og en læderagtig og savtakket bladplade; unge blade er let dunede. De vellugtende blomster kommer i små stande i bladhjørnerne. de er 3-4

cm i diameter, hvide eller rosa og nikkende. Frugten er en kapsel med tre frø. Tebusken formeres ved frø eller stiklinger.

 

Tebusk (Camellia sinensis) dyrkes i udstrakte plantager i højlandet i Kina, Indien og Sri Lanka, hvor de unge blade plukkes og tørres.

 

Tebusken dyrkes i bjergegne i planta­ger, ofte i let skygge af større træer, og den tåler ikke stærk tørke. I plantager­ne får buskene ikke lov til at blive meget mere end 1 m høje, og pluknin­gen af blade og topskud begynder, når busken er 3 år gammel. Når skuddene har udviklet to blade, bliver de plukket og samlet i sække eller kurve; der skal bruges ca. 6000 skudspidser med blade til 1 kg te. Til den almindelige brune te lader man de plukkede skudspidser visne i 18-24 timer, hvorefter de rulles for at få knust cellerne, så at indholdet kan komme i forbindelse med luften; derefter tørres skuddene i skygge. Til grøn te behandles de nyplukkede skud først i et dampbad, hvorefter de tørres. Efter tørringen skæres bladene i styk­ker, sorteres og pakkes; smuldet pres­ses i blokke til »murstenste«, som især anvendes i Centralasien. Teens op­kvikkende virkning skyldes stoffet kof­fein, som hos te kaldes tein; koffein­indholdet pr. gram i te er større end i kaffe. Teens aroma skyldes æteriske olier i bladene, og garvesyre giver teen den bitre smag.

Som stueplante kan tebusken ikke konkurrere med andre kamelier, og man kan ikke høste teblade under vore forhold.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (11 stemmer)
Siden er blevet set 6.107 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her