Kinesisk, gul rose, Rosa hugonis.
Rosa nitida 'Oefender'.
ARTER OG DE NÆRMESTE HYBRIDER - OPRINDELIGT SMUKKE
Det hele begynder med vildroserne. Uden dem var der slet ikke blevet nogen rosendyrkning overhovedet. For den botanisk interesserede begynder roseninteressen formodentlig også med de vildtvoksende arter, mens almindelige haveamatører først og fremmest er indstillet på forædlede former. Det er imidlertid ikke ualmindeligt, at interessen efterhånden styres i retning af vildroser, måske via vildrosehybriderne.
Der findes ca. 150 kendte og beskrevne, vildtvoksende rosenarter, mærkeligt nok kun på den nordlige halvkugle. Dermed være ikke sagt, at roser ikke kan trives på den sydlige halvkugle. New Zealand er jo blevet kendt for sine roser.
Vildroserne deles almindeligvis op i fire hovedgrupper med udgangspunkt i deres botaniske hjemstavn. I Europa vokser bl.a. Rosa canina, Rosa dumalis, Rosa villosa, Rosa rubiginosa, Rosa arvensis, Rosa acicularis, Rosa majalis, Rosa pimpinellifolia og Rosa sempervirens. Blandt de amerikanske vildroser kan nævnes Rosa blanda, Rosa gymnocarpa, Rosa setigera, Rosa carolina, Rosa nitida og Rosa virginiana. I Asien kender vi bl.a. Rosa chinensis, Rosa laevigata, Rosa bracteata, Rosa banksiae, Rosa multiflora, Rosa wichuraiana, Rosa moyesii og Rosa rugosa. Rosa foetida, som gav forædlerne mulighed for at skabe gule roser, finder man vildtvoksende i Mellemøsten.
Rynket rose Rosa rugosa er en invasiv
art som Miljøstyrelsen anbefaler at alle hjælper med til at bekæmpe.
Siden man begyndte at dyrke vildroserne, har de affødt mange fine hybrider, som tilpassedes havemiljøet, men alligevel beholdt det vildtvoksendes charme. Ofte, måske oftest, drejer det sig om hybridisering mellem to vildtvoksende arter, men der findes også vellykkede krydsninger mellem vildroser og haveroser.
De store grupper - rubiginosa-, pimpinellifolia- og rugosa-hybriderne - har fået hver deres kapitel, og det har også foetida-hybriderne, som ikke er så mange, men specielle. De øvrige er samlet under rubrikken Vildroser med hybrider omtalt under de respektive grundformer.
De fleste vildroser, og også deres nærmeste hybrider, er ofte store buske, som det kan være svært at få plads til i en have af normal størrelse, men alle, der har plads nok, burde plante nogle vildroser for at nyde blomstringens skønhed i forsommeren og de dekorative hyben i eftersommerene. Desuden bygger småfuglene gerne rede i det tætte buskads. Måske får tornene dem til at føle sig ekstra beskyttede. På naturgrunden er vildroser næsten et must.
De oprindelige vildroser blomstrer kun en gang, men rigeligt og tidligt.
De første springer ud allerede i slutningen af maj, noget senere i de nordlige egne af Skandinavien. Og her taler vi virkelig om nordpå! Ingen bor for koldt til at kunne dyrke roser. Det gælder bare om at vælge de rigtige sorter.
Eksempler på dyrkede vildroser: Rosa californica, karminrosa, enkel (1878); R. x dupontii (1817), Rosa forestiana, karminrød, enkel (1922); Rosa pruhoniciana, mørkerød, enkel (1924); Rosa stellata mirifica, rosaviolet, enkel (1916); Rosa villosa, purpurrosa, enkel (1761); Rosa Willmottiæ, rosaviolet, enkel (1904); Rosa woodsii fendleri, rosa violet, enkel (1888).
--