Logo

Vintergrøn - Singrøn - Vinca

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vintergrøn - Singrøn - Vinca

Vinca er afledt af latin vincire = sam­menflette; det hentyder til de lange, krybende ranker. Det gamle danske navn singrøn er lånt fra nedertysk singriin = stedsegrøn; navnet vinter­grøn må planten dele med flere arter af Pyrola-slægten. Familien kaldes sno­kronede, fordi kronfligene yderst er skråt afskåret, så at blomsten får en snoet propelfacon. Slægten omfatter 12 arter, der overvejende stammer fra Middelhavsområdet og de tropiske eg­ne; men herhjemme dyrkes kun to arter, selvom det skulle være muligt at dyrke flere. Vintergrøn har krybende stængler, som er forveddede ved grunden. Blomsterne fremkommer en­ligt i bladhjørnerne på opstigende stængler; kronen er fladkravet, blade­ne stedsegrønne.

 

Vintergrøn har blanke, grønne blade og fladkravede, blå blomster med skråt afskår­ne kronflige.

 

Vækstkrav: Vintergrøn trives bedst i en løs, kalkholdig muldjord og klarer sig godt i både sol og skygge, hvorfor den er velegnet som bunddækkeplante under høje træer, hvor den kan danne udstrakte tæpper. Den er tillige anven­delig som en hårdfør stenbedsplante, og man kan bruge den som ampelplan­te på terrassen, i vinterhave og vækst­hus. Formeringen sker ved deling eller stiklinger, idet frøene praktisk talt al­drig modnes på vore breddegrader.

 

Arter:

Vinca herbacea stammer fra Balkan og Lilleasien og dyrkes meget sjældent herhjemme, men burde kun­ne fremskaffes. Den er ikke stedse­grøn, men har kortstilkede, lancetfor­mede grønne blade på de krybende, ikke-rodslående stængler. Blomsterne, som fremkommer i juni, er blå violette med lange, skråt afskårne kronflige. Bør dyrkes i fuld sol.

 

Vinca major fra Middelhavsområdet og Kaukasus er en stedsegrøn halvbusk med 4-6 cm lange, hjerte- eller ægfor­mede blade på ret stive stængler, som er rodslående i spidsen; den kan blive ca. 30 cm høj. Blomsterne, som frem­kommer fra april til juni, er lyseblå og 2,5-3,5 cm i diameter. Der findes flere varieteter, bl.a. Vinca major 'Variega­ta' med smukke gul- eller hvidbrogede blade, 'Reticulata', der har blade med gullige nerver, og 'Acutiloba', der har spids lappede blade og er sentblom­strende.

 

Vinca minor, liden singrøn eller vintergrøn, er velegnet som bunddækkeplante under træer og buske, hvor den kan danne tætte tæpper.

 

Vinca minor fra Syd- og Mellemeuropa kan findes forvildet i skov- og grøfte­kanter. Den har krybende, rodslående stængler, som gerne danner tætte tæp­per; men den bliver sjældent mere end 15 cm høj. Det er en stedsegrøn halv­busk med elliptiske, glinsende grønne blade og ca. 3 cm store, fladkravede, lyseblå blomster, ofte med hvidlig mid­te, i april-maj. Der findes mange sor­ter, bl.a. Vinca minor 'Alba' med hvi­de blomster, 'Rubra' med rødlige blomster, 'Bowles Variety' med dybblå blomster og 'Purpurea' med violette blomster. Desuden kan nævnes de bro­gede 'Argenteo-variegata' med hvid­brogede blade og blå blomster og 'Au­reo-variegata' med gul brogede blade og blå blomster.

 

Vinca minor 'Super­ba' er særlig lav og kraftigtvoksende med meget spidse blade og blå blom­ster.

 

Vinca rosea er identisk med den be­slægtede Catharanthus roseus, som er en rigtblomstrende stue- og altanplan­te; se artiklen Catharanthus.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (12 stemmer)
Siden er blevet set 9.587 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
335617-06-2014 09:45:22 Hanne Thrane
Jeg købte 4 stk. Vinca mi-nor i et havecenter sidste forår. Jeg har et valt bed på min forplads, hvor der er et blodblommetræ i midten af beddet, jeg plantede de 4 Vinca forskudt under blodblommen. Nu står de og ser visne ud. Hvad mon årsagen er og er der mon håb for om de kommer igen? Hilsen H. Thrane

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her