Logo

Figentræ - Ficus carica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Figentræ - Ficus carica

Figentræet danner et lille træ eller en stor busk med kraftige grene og en flad top. Barken er glat, ofte hvidlig eller lysegrå. Bladene er store, stilkede, håndlappede og grønne.

De enkelte blomster ser man ikke noget til. Under blomstringen sidder de godt skjult i et hulrum, dannet af den tykke blomsterbund, som er svul­met op, så den omslutter blomsterne. Hulrummet har modsat stilkenden en åbning, som er beskyttet af nogle stive skæl.

Der findes to frugter og to hunblom­ster og en hanblomst. Den ene frugt kaldes »caprificus« (gedefigner). I den forreste del af blomstergemmet er der hanblomster , og bag disse sidder der hunblomster med en kort griffel og uden noget veludviklet støvfang. De kan ikke befrugtes. Disse hunblomster kaldes» galleblomster«.

I den anden frugt findes kun hunblom­ster , som er fuldt udviklede med en lang støvvej.

Blomstringen begynder tidligst i capri­fignerne, som på den tid besøges af en lille snyltehveps (Blastophaga grossa­rum). Hunnerne lægger deres æg i galleblomsternes frugtknuder, og her udvikles en ny hvepsegeneration. På vej ud fra udklækningsstedet må de unge hvepse passere forbi hanblomsterne og får derved blomsterstøv på sig. Så snart hvepsene er kommet ud i det fri, opsøger de den anden slags blomster og fører derved støvet over til de udviklede hunblomster. Da disse hunblomster har en lang griffel, kan hvepsehunnerne ikke nå ned til frugt­knuderne med læggebrodden, og der sker ingen opformering af hvepsene der.

Efter at blomsterne er bestøvet, vokser blomsterbunden og bliver rundagtig eller pæreformet. Ved modning bliver fignerne blålige, rynkede og begynder at sprække. Capri-frugterne udvikler sig ikke og kan ikke spises.

De to slags frugtstande udvikles på hver sine træer.

Her i landet findes den lille galhveps ikke, men frugtknuderne udvikler sig uden befrugtning; de er imidlertid frøløse.

Blomsterstandene udvikler sig i blad­hjørnerne, dels på den yderste del af fjorgammelt ved, dels sommeren igen­nem på de unge skud.

De frugter, som udvikles på fjorgam­melt træ, vil normalt kunne modne samme år, men frugterne fra årsskud­dene må som regel overvintre og mod­ne følgende sommer.

 

Figentræet skal have en lun plads for at udvikle frugter her i landet.

 

Dyrkning: Figentræets højde er her i landet især afhængig af plantestedet, men også af, hvor mange milde vintre vi kan have i træk, hvor der ikke sker tilbagefrysning.

Figentræet bør have en ret kraftig jord i god gødningskraft, og stedet skal være veldrænet.

Med hjemsted i kystegnene ved det østlige Middelhav kræver figen en lun vokseplads. Den lykkes bedst i vore mildeste kystegne, og Bornholm synes at have det bedste figenklima.

Det bedste plantested er op ad en sydvendt mur, hvor figentræet kan ud­vikle sig til en busk.

Figentræet kan også espalieres op ad muren, men da træet under gode for­hold vokser kraftigt til efter beskæring, skal det have god plads til alle sider. Beskæringen af figentræerne foretages bedst tidligt på vinteren og bør hoved­sagelig ske som en udtynding af grene­ne. Bliver vinteren streng, kan det blive nødvendigt at fjerne frostskadede dele, så snart vinteren er forbi. Ved espalieravl vil det desuden blive nød­vendigt med nogen sommerknibning, for at espalieret ikke skal blive et virvar. Knibningen sker over skudde­nes 5. blad.

Ved vinterens begyndelse må man dække den nederste del af træet om­hyggeligt med blade eller tørvestrøelse eller et andet tørt dækmateriale. Senere på vinteren kan det blive nød­vendigt at dække hele planten med halmmåtter eller sækkelærred. En espalierplante er lettere at vinterdæk­ke med halmmåtter end en fritvoksen­de busk.

 

I Middelhavslandene udvikler figenplanterne sig til store træer med en flad krone. Her et pragteksemplar fra øen Ibiza.

 

Drivning: Har man plads i et drivhus, vil det være en fordel at placere figen­træet der, så at frostskader undgås og frugterne får bedre udviklingsmulighe­der. Kan man undgå, at vintertempe­raturen falder til under , vil det være muligt at høste gode figner fra fjorgammelt træ sent på efteråret, og frugterne fra sommerskuddene vil modne tidligere end på friland. Figen­træet optager megen plads i drivhuset, og under gode, varme vilkår vil espa­lieret blive vanskeligt at styre.

 

Baljeplante: Figen kan dyrkes som baljeplante, der tilbringer vinteren i hus og som flyttes ud på friland om­kring 1. juni.

 

Formering: Formering kan ske ved frø, og det kan lykkes at fremskaffe planter ved at så frø fra de tørrede julefigner i potter og lade disse stå ved en temperatur på 20-. Ved frøformering må man være forberedt på, at nogle af planterne kun vil bære caprifigner.

Figentræet formeres lettest ved aflæg­ning eller ved stikning. Aflægning sker ved, at man tidligt på foråret bøjer grene ned i 10- dybe render i jorden og kroger dem fast. Efterhån­den som skuddene fra disse grene vokser frem, dækkes den nederste del med jord. Skuddene danner rødder i løbet af sommeren, og den gamle gren og de unge planter kan flyttes om efteråret.

Stiklingerne tages ved beskæringen om efteråret. De skal være 8-1Z cm lange og tages af årsskuddet, som skæres med hæl eller et lille stykke fjorgam­melt træ. Stiklingerne opbevares frost­frit i fugtigt sand vinteren over og stikkes i februar i sand ved 20- undervarme. Stiklingerne slår rod i løbet af ca. 5 uger. Når stiklingerne har dannet rødder, pottes de i forholdsvis store potter med en kraftig og nærings­rig jord.

Rodskud er ikke ualmindelige hos figentræer; de kan graves op og plantes ud.

 

Sygdomme og skadedyr: Figentræet kan angribes af bladlus og spindemi­der, som bekæmpes ved sprøjtning. Frugterne kan ved langvarigt fugtigt vejr angribes af gråskimmel.

 

Sorter:

'Bourjasotte Grise' med stærkt duggede, rødbrune frugter er en af de mest delikate.

'Brun Tyrkisk' med pæreformede cho­koladebrune frugter er hårdfør her i Danmark.

'Brunsvig' har ægformede frugter med grønhvidt frugtkød. Kraftig og hård­før.

'Negro Largo', som i danske plante­skoler sælges under navnet 'Precoso de Dalmatie', har pæreformede, sorte frugter.

'Hvid Ischia' er velegnet til drivhus; den har topformede, hvidlige frugter med sød smag. Kan i drivhus give 3 afgrøder om året. Ikke hårdfør.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (183 stemmer)
Siden er blevet set 68.752 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1194823-10-2017 16:54:18 Vibeke Poulsen
Du gør ingen ting! Hvis bladene bare bliver gule og falder af, er helt normalt at tabe bladene nu. Figen er løvfældende.
1194723-10-2017 16:26:46 Poula larsen
Jeg fik mit figentræ i august i år. Nu får det gule blade, hvorfor og hvad gør jeg. Jeg vil tage det ind til vinter
1167822-06-2017 15:34:43 Uffe Rasmussen
Hej Hej, jeg bor i Marstal og har et ca 20 år gammelt figentræ. Det har klaret sig godt hid indtil, men siden efteråret er der begyndt at gå svamp eller bakterie i nogen af de nye skud, og skudene dør. Det kunne være hvad det ville i efteråret, men det fortsætter. Det ser ud som om de unge skud bliver angrebet i barken ca 20-30 cm fra skudspidserne, det omsnørre hele skuddet, som dør. Det skal siges, træet står i et hjørne af grunden, er ca 4 m højt og lige så bredt. Det ville gerne brede sig endnu mere hvis det fik lov. Et eller andet fører mig til at det kunne være mornelia, hvis den sygdom findes hos figner. Jeg har oplevet mornelia på æbler, hvor jeg også har oplevet ildsot, men det ligner det ikke, og figen hører ikke til den familie. Kan nogen hjælpe mig?
650322-08-2016 17:10:36 Maria
Har problemet men min figen, er begyndt at få gule blade samt brune platter på nogle af blader. Skal figen træet vandes ofte? Hvor meget?
649520-08-2016 14:54:29 grethe nørskov
Min figen er begyndt at få gule blade.hvorfor????
642116-07-2016 09:11:00 Anja
Hvis man vil have frugter og ikke bare en monsterstor plante, skal man bestemt ikke plante i næringsrig jord :) En næringsfattig og kalkrig jord vil få den til at vokse langsomt og give flere frugter, end hvis den får for meget at leve af.
360102-06-2015 11:18:13 Vibeke Poulsen
Det er uhyre nemt at formere figen ved urteagtige stiklinger (maj/juni). Stik dem i en potte med let stikkemedium, sæt en plastikpose over og placer potten lyst men ikke i sol.
162811-11-2013 09:22:53 preben bøhm
i år har vi sat figen træet på vores veranda som er delvis åben, ikke oppefra, men i siderne,således skulle træet få luft lys, vi vil herefter småvande træet som står i stor potte, er det ok !?
162910-11-2013 22:24:57 Oluf Skjerning
God orientering især med focus bl. a. på opbevaring indendørs, hvilket vi vil prøve, selv om det er en sort, som stammer fra Bornholm og skulle kunne stå ude beskyttet. Oluf
163021-07-2013 04:05:35 Edward Morcos
Hej!
Köpte ett träd (Ficus Carica Figen) i Blomsterlandet i Sverige. Det står på danska texten på lappen att det är till växthus och uteplantering i beskyddad läge. Jag undrar hur många minus grader klarar det??

Tacksam svar!
Med vänliga hälsningar
Edward
163102-05-2013 22:55:45 Kurt Hansen
Dejlig læsning. Da jeg bor I Gilleleje har dette område min specielle interesse. Hvordan er erfaringerne fra dette kystområd?
163202-05-2013 22:55:38 Kurt Hansen
Dejlig læsning. Da jeg bor I Gilleleje har dette område min specielle interesse. Hvordan er erfaringerne fra dette kystområd?
163311-09-2012 22:47:20 Sarah
Kan et figentræ stå inde som en potteplante?
163411-09-2012 22:47:11 Sarah
Kan et figentræ stå inde som en potteplante?
163526-08-2012 11:33:21 Preben Bøhm
Super beskrivelse af figen træet, vi købte vores i maj 2012,der var 1 frugt på , nu er der 14 stk.på,men vi er spændte på kommende vinter . Vi tager krukken ind til vinter og den får lys og vand. Håber på det bedste !
163618-04-2012 20:11:54 Nina
Sprøjtning med hvad? Mit figentræ har fået lus. Hvordan kommer jeg af med dem? Vh Nina
163725-03-2012 17:34:36 ove willy meyer
Fin og informativ.
163811-03-2012 14:04:25 Dorthe
Hvad kan jeg sprøjte fignetræet med for at bekæmpe bladlus og spindemider ?
163923-07-2011 18:21:08 ove willy meyer
Meget informativ,6 stjerner.
164014-10-2010 17:58:29 Alis Skjødt Nielsen
I artiklen/beskrivelsen og figentræet, står der ikke om det er løvfældende - men det går jeg ud fra det er. Mit nyindkøbte lille figentræ er nemlig ved at få lidt gule blade. Hvis ikke det er løvfældende - hvad kan der så være galt med det? På forhånd tak for svaret.
164127-05-2010 08:53:39 Benny Jørgensen
vi må se om vi kan få frugt i år så

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her