Logo

Standardjord

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Standardjord

I haven må man så og plante i den forhåndenværende jord, som man på forskellig måde kan forbedre ved til­sætning af stoffer, der øger jordens porøsitet og dens næringsindhold. Vil man dyrke planter til stor fuldkom­menhed, må man skaffe de udvalgte planter deres særlige »ønskejord«. Herregårdsgartnere og handelsgartne­re fabrikerede i gamle dage specielle jordblandinger til næsten enhver kul­tur, et besværligt, tidrøvende og kost­bart arbejde. I England anvender man stadig en række forskellige jordblan­dinger, og man kan købe speciel rosen­jord, bregnejord, orkidéjord og rodo­dendronjord.

Nemmere er det at bruge en standard­jord, som kan anvendes til det størst mulige antal plantetyper, selvom de færreste planter er »standardplanter«. Den tyske enhedsjord er således en fortrinlig blanding til mange slags stue­planter og haveplanter (se artiklen En­hedsjord); men til visse planter duer den slet ikke. Man kan selvfølgelig ikke fjerne stoffer fra enhedsjorden, men man kan tilføre eventuelle mang­lende stoffer.

Til brug i haven kan man selv fremstil­le en særlig spagnum-standardjord, velegnet til så- og priklejord samt til topdressing i staudebed og under buske. Den kan fremstilles af 3 baller tørvestrøelse (= 1 m²), tilsat 2,5 kg kalk, 1,5 kg Nitrophoska eller Hoechst, 1 kg thomasmel og 2 g natri­ummolybdat, det sidste opløst i 10 liter vand til fordeling over tørvestrøelsen. Det hele skal blandes og fugtes omhyg­geligt før brugen. Denne standardjord er ikke en gødningsblanding; tvært­imod indeholder den kun få plantenæ­ringsstoffer, som derfor må tilføres jævnligt i løbet af vækstsæsonen.

Se også artiklerne Enhedsjord, Grus, Humus, Jordanalyse, Jordarter, Kalk­jord, Lerjord, Muldjord, Sandjord, Tørvejord.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (15 stemmer)
Siden er blevet set 2.708 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her