Logo

Alunrod - Heuchera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Alunrod - Heuchera 

Det danske navn alunrod har planten fået efter rodstokkens alunsmag og sammensnerpende egenskaber. Det la­tinske navn er givet til minde om den tyske botaniker, dr. Heucher. Lige i jordfladen har planten en krybende rodstok. Herfra udvikles de grundstil­lede, hjerteformede blade. De er stærkt hårede og blågrønne i farven. Blomsterne sidder i sirlige kvaste på enden af lange, tynde, stive stilke. De enkelte blomster er små, nikkende og klokkeformede. Farven er oftest rosa, purpurrød eller rent karminrød. Ved at plante flere arter sammen kan man have alunrod i blomst fra maj til hen i august.

 

Dyrkning: Alunrod er den ideelle sten­bedsplante. Alligevel bør den ikke stå alt for tørt. Bedst udvikles den i skyg­gen af letløvede træer eller på nordsi­den af høje, tætte stauder. I fuld sol trives den bedst, når jorden er ret fugtig. For resten vokser den næsten altid nær vand i Mexico og USA, hvor den hører hjemme, men dog ikke på udpræget sumpet terræn. Om vinteren skal den have det ret tørt for at kunne overvintre uden frostskader. Vokse­pladsen bør derfor være godt drænet, og de første år efter plantningen bør man sørge for dækning med granris eller vissent løv. Ældre planter er til­bøjelige til at gro op af jorden. De bør derfor opgraves, deles og plantes noget dybere, end de før har stået. I tørre perioder visner en del af bladene. De afpudses efterhånden. De overvintre­de rester af blade og stængler fjernes i begyndelsen af april.

 

Formering: Alunrod formeres ved de­ling af ældre planter eller ved hjælp af stiklinger tidligt om foråret. De kan også formeres ved frøudsæd, men frø­planterne er ikke sortsægte.

 

Sorter: De fleste dyrkede former af alunrod er krydsninger mellem arterne Heuchera brizoides og Heuchera san­guinea. Sorterne varierer i højde fra 30 til 70 cm. Farverne veksler fra næsten hvidt til dybtrød. Blandt de smukkeste er 'Carmen', 'Pluie de Feu' og 'Red Pimpernel'. Smukke naboplanter til alunrod med samme krav til voksested er blandt andet astilbe, bispehue, breg­ner og guldnælde.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (35 stemmer)
Siden er blevet set 13.460 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
500613-03-2016 08:38:26 Kirsten
God side at hente informationer på
233116-09-2014 13:23:51 Sølva Falgren
Tak for en rigtig god, letlæselig og overskuelig hjemmeside. Jeg har altid kunnet finde svar hos jer, hvis det er en vare i har.
233203-02-2010 16:47:39 Jens Juhl
Flot beskrivelse af en dejlig plante. Hvad havde ham tyskeren gjort for at blive fortjent til at den opkaldes efter ham. Tak

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her