Logo

Jordskok - Helianthus tuberosus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jordskok - Helianthus tuberosus

Jordskok har fået sit navn efter de underjordiske stængelknoldes duft og smag, der minder om artiskokkens spiselige blomsterbund. Planten er vildtvoksende i Nordamerika og har antagelig siden gammel tid været brugt af indianerne. I det 17. årh. kom den til Europa og har siden været dyrket, dels som køkkenurt, dels som foder­plante. Jordskok er en staude med korte, underjordiske udløbere, i hvis spidser de uregelmæssige stængelknol­de udvikles. Planten bliver indtil 2 m høj. Stænglen har ru hår og modsatte eller spredte, ret store blade. Blomsten udvikles kun sjældent; den minder om en lille solsikke.

 

Det er jordskokkens stængelknolde, der spises.

 

Jordskok bliver indtil 2 m høj. Den blom­strer sjældent her i landet.

 

Vækstkrav: Knoldene udvikles bedst i en let jord. Kan vokse på samme sted i flere år, men giver større udbytte, dersom alle knolde graves op hvert ef­terår.

 

Pleje: I marts-april lægges middelstore knolde i ca. 15 cm's dybde og med afstanden 70 x 40 cm. Toppen skæres bort i august, og knoldene graves op i oktober-november og opbevares i sand vinteren over.

 

Anvendelse: Knoldene er næringsrige og indeholder inulin og rørsukker.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (14 stemmer)
Siden er blevet set 4.590 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her