Logo

Judastræ - Cercis siliquastrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Judastræ - Cercis siliquastrum

På de fleste vesteuropæiske sprog hed­der dette træ judastræ og er ifølge overleveringen det træ, hvori forræde­ren Judas hængte sig. Navnet Cercis er det græske navn på en poppelart, hvis blade ligesom judastræets løv suser i vinden.

Cercis har den ejendommelighed, at blomsterne udvikles på de ældre grene eller stammer, et forhold, som botani­kerne kalder cauliflori (se denne arti­kel).

I Danmark blomstrer judastræ ret sparsomt; men i Sydeuropa fremviser træerne en sand blomsterpragt, især der, hvor de anvendes som kraftigt beskårne allétræer, hvis sidegrene er helt dækket af de lyserøde blomster. Bladene udvikles efter blomstringen. De har en elegant, grågrøn farvetone og er nyreformet afrundede.

 

Vækstkrav: Judastræ er ikke helt hård­ført her i landet og bør derfor kun plantes på lune steder i fuld sol på en let, veldrænet jord. De første år efter plantningen bør man vinterdække med halmmåtter. Da planten hurtigt udvik­ler lange, tykke rødder, som dårligt tåler beskadigelse, bør man kun ud­plante unge planter og undgå senere omplantninger.

 

Blomsterne hos judastræ udvikles direkte på stammen.

 

Pleje: Judastræ formeres ved frø, importeret fra varmere egne. De sås i let jord i kasser i bænk eller væksthus. De unge planter udplantes på et beskyttet sted i let jord; man kan dog også formere planten ved hjælp af urteagti­ge stiklinger i hus. Fra planteskole købes judastræ som potteplante eller klumpplante. Ved beskæring af plan­terne udvikles mange sideskud med mulighed for rigere blomstring. An­vendes træet som espaliertræ, kan man foretage en slags sporebeskæring som hos frugttræer; tilbinding til espalieret må da foretages, inden sidegrenene bliver for træagtige.

 

Anvendelse: Som fritstående bør ju­dastræ kun plantes på et meget beskyt­tet sted, f.eks. i en gårdhave, nær en sydmur eller i en have, hvor der er læ for de fleste vinde. Som espaliertræ er det en pragtfuld prydplante på en sydmur.

 

Judastræ (Cercis siliquastrum) har løvspring efter blomstringen.

 

Andre arter: Cercis canadensis er kun lidt kendt her i landet, men da det er et smukt og hårdført lille træ, burde det plantes oftere i småhaver. Det hører hjemme i fugtige skove i det østlige og mellemste USA, hvor det kan blive 18 m højt; i Danmark vil det næppe blive over 5 m. Det har kredsrunde, pludse­ligt tilspidsede blade, der er glinsende på oversiden. Blomsterne er lysrosa og springer ud i maj; de er 1 cm store og samlet i 4-8-blomstrede klaser. Kan plantes sammen med andre tidligt­blomstrende buske som dværgmandel, prydkirsebær, guldribs og japankvæde, eventuelt med en bundplantning af guldjordbær, lammeøre, stenurt og ærenpris. På dansk kaldes Cercis cana­densis af og til for rødknop.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (30 stemmer)
Siden er blevet set 15.107 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
130531-10-2013 14:08:13 Vibeke Poulsen
Cercis siliquastrum findes også med hvide blomster. Har den i drivhus, hvor den vokser meget kraftigt og sætter masser af frø. Den er modtagelig for skjoldlus men ellers helt uproblematisk.
130607-11-2012 11:23:58 Kim Weber
Kan det virkelig passe at dette træ blomstre fra april til marts? Altså et helt år igennem?

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her