Logo

Julesalat - Cichorium intybus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Julesalat - Cichorium intybus

Julesalat hører til samme slægt som endivie og til samme art som cikorie, hvis rod anvendes som kaffeerstatning. Det er dog hverken blade eller rod, der anvendes af julesalat, men de blegede skud, der udvikles efter drivning i mørke. Der blev tidligere indført man­ge af disse skud fra Belgien og Frank­rig, men efterhånden som efterspørgs­len er tiltaget, dyrkes julesalat nu også her i landet af handelsgartnere og private.

 

Vækstkrav og pleje: For at undgå blomsterdannelse sås frøet først i be­gyndelsen af juni på friland. Jorden skal være velgødet og ikke for tør. Frøet sås i rækker med 30 cm's afstand, og småplanterne tyndes ud til 20-25 cm's afstand. I september-november graves rødderne op, toppen skæres bort straks over bladfæstet, og rødder­ne renses og opbevares derefter i sand i en kold, men frostfri kælder. Hver 3. eller 4. uge tages et hold frem til drivning og plantes i en kasse i sand­blandet lerjord. Da skuddene skal vokse frem i fuldstændigt mørke for ikke at blive bitre i smagen, stilles en anden kasse over, inden drivningen finder sted ved 10-20°C. I løbet af ca. 4 uger er skuddene 15-20 cm lange og høst­tjenlige.

 

Julesalat-skud, der er vokset frem i mørke, har mistet den bitre smag. De er sprøde og lækre.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (15 stemmer)
Siden er blevet set 3.350 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her