Logo

Kolatræ - Cola acuminata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kolatræ - Cola acuminata

Kolatræet hører hjemme i de kystnære egne af Vestafrika, hvor træerne vok­ser i halvskygge af højere træer. Gren­bygningen er ret grov. Bladene er helrandede og fjernervede. I hjemstav­nen når træerne en højde af ca. 15 m. Slægten Cola omfatter over 100 arter; Cola nitida giver de bedste frugter, efterfulgt af Cola acuminata. Begge arter dyrkes i plantager i mange tropi­ske regnskovsegne. Uden for troperne findes ko la træet kun i botaniske haver. Blomsterne sidder i små klynger direk­te på stammer og grene; dette fæno­men kaldes cauliflori (se denne arti­kel). Blomsterne er gule, røde eller purpur og kan blive indtil 2,5 cm store. Der er både han- og hunblomster i hver klynge; hos hanblomsterne mang­ler støvvejen, mens hunblomsterne har sterile støvdragere. Den ægstore frugt har tørt frugtkød. som gemmer op til 8 frø eller »nødder«. Kolanødderne minder i form og størrelse om ægte kastanjer, men de er hvide og rødlige.

 

Anvendelse: Kolanødder indeholder indtil 3% koffein, mere end kaffebøn­ner; men de indeholder desuden theo­bromin, som også findes i kakaobøn­nerne, og alkaloidet colatein, som vir­ker stimulerende på hjertet.

Nødderne spises rå og smager først bittert; men har man tygget på dem en tid, bliver smagen behagelig, og man føler sig kvikket op. De stimulerende stoffer gør bl.a. vejrtrækningen dybe­re, så at man bedre kan klare strabad­ser. Samtidig forsvinder sult- og tørst­fornemmelser. Kolanødder har i hun­dreder af år været en af de vigtigste handelsartikler i Vestafrika, hvor den stimulerende virkning har været værd­sat, især i de tørre områder mod Sahara.

Udtræk af kolanødder anvendes i læ­skedrikke, bl.a. de forskellige cola­drikke; ekstrakten er ansvarlig for dis­se drikkes bitre smag.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (107 stemmer)
Siden er blevet set 15.020 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her