Logo

Kongelys - Verbascum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kongelys - Verbascum

Alle kongelys-arter er statelige og smukke planter. Navnet hentyder især til to af de gulblomstrede arter, filtet og storblomstret kongelys, hvis høje stængler sammen med blomster og bla­de har været anvendt som fakler efter at være blevet bestrøget med harpiks eller voks.

Både filtbladet og storblomstret kongelys har været dyrket som lægeplanter og blev bl.a. anvendt mod hoste og som sveddrivende middel. Frøet kan ligge i jorden i mange år, uden at spireevnen går tabt, og på gamle klo­stertomter, hvor der foretages udgrav­ning, dukker planter ofte op. Sådanne planter stammer antagelig fra den tid, da lægeurter var almindelig dyrket i klosterhaverne.

 

Vækstkrav: Olympisk kongelys trives bedst i en kraftig, muldet jord, mens purpur-kongelys foretrækker en lettere muldet jord, der for begge arter bør være kalkholdig. Udvikles smukt i sol og i halvskygge.

 

Pleje: Olympisk kongelys formeres ved frø, der sås i april. Udplantning sker i september med 30-40 cms afstand.

Purpur-kongelys formeres enten ved frø eller ved stiklinger. Frøet sås i hus i det tidlige forår; de unge planter flyttes i potter på friland sommeren igennem, men bør overvintre i hus indtil det følgende forår, hvor de udplantes på friland. Stiklinger tages efter afblomstringen fra nye skud, der udvikles ved basis af stænglen. På denne måde kan en ønsket blomsterfarve bevares. Såvel olympisk kongelys som de vildt­voksende arter sår sig selv og kan dukke op på mange mere eller mindre velegnede steder i haven.

 

Anvendelse: Planterne er især anven­delige i større haver, f.eks. i større stenpartier, i forgrunden af et busket eller på en gårdsplads. Desuden kan de anvendes i en flerårig blomstereng.

 

Arter:

Filtet kongelys (Verbascum thapsus) er vildtvoksende her i landet på skrænter og ved veje i tør og stenet jord. Bladene er lådne på begge sider. På den indtil 150 cm høje stængel udvikles i juli-september gule blom­ster i aksformede blomsterstande.

 

Mørk kongelys (Verbascum nigrum) er ligeledes vildtvoksende i Danmark og bliver indtil 100 cm høj. Bladene er glatte på oversiden og langstilkede ved basis. Blomsterne, hvis krone er gul med violette pletter i svælget, er ret små og sidder i en lang, tynd klase.

 

Olympisk kongelys (Verbascum olym­picum) stammer fra Lilleasien og bliver 150-200 cm høj. Bladene er hvidfilte­de, og den store pyramideformede blomsterstand er stærkt forgrenet. Blomsterne er lysende gule og meget dekorative. Blomstrer i juli-august.

 

Purpur-kongelys (Verbascum phoeni­ceum) er vildtvoksende i Ukraine og dele af Europa. Planten bliver indtil 100 cm høj og er en smuk prydplante med purpur blomster; der findes dog også typer med gullige, hvidlige eller blålige blomster. Blomstrer allerede i maj-juni.

 

Storblomstret kongelys (Verbascum densiflorum) findes forvildet flere ste­der i Danmark og er almindelig dyrket i haver, hvor den let breder sig ved frø. Bladene er store og tæt besat med hvidgule, filtagtige hår. Blomsterstan­den er lang og bærer mange store, gule blomster.

 

Purpur-kongelys (Verbascum phoeniceum) er dekorativ i udkanten af et busket.

 

Kongelys er pompøs som solitærplante på en bund af lave stauder eller pudeplanter eller i en solrig krog ved havens siddeplads (se herunder).

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (25 stemmer)
Siden er blevet set 16.456 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1100206-04-2017 23:48:59 casper
hvor i alverden får jeg købt den gule lange verbascum henne? bor i Århus.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her