Logo

Korsknap - Glechoma hederaceae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Korsknap - Glechoma hederaceae

Korsknap er hjemmehørende i bl.a. Danmark, hvor man kan finde den i grøftekanter og lignende steder. Den brogetbladede sort Glechoma hedera­ceae 'Variegata', mølleren og hans kone, har sammen med korsknap væ­ret en meget populær hængeplante.

Bladene er modsatte, nyreformede og rundtakkede. Blomsterne er violette og fremkommer bladhjørnerne. Stænglerne er firkantede, til dels kry­bende, men de blomstrende skud er oprette. De ikke-blomstrende skud slår rod i hele skuddets længde.

 

Korsknap (Glechoma) er vildtvoksende i Danmark. Den har været en populær hængeplan­te.

 

Pleje: Forår, sommer og efterår vil korsknap og mølleren og hans kone gro, blot de regelmæssigt får tilført vand og næring. Om vinteren går væk­sten næsten i stå. Der tilføres vand, så jorden ikke fuldstændig udtørres, men der tilføres ingen næring. Som dyrk­ningssubstrat kan bruges almindelig havejord.

 

Formering: Korsknap formeres ved, at man stikker flere skudspidser sammen i en potte i en almindelig standard­jordblanding. Når stiklingerne er be­gyndt at skyde godt, skæres toppen af skuddene, hvorved væksten bliver for­grenet, samtidig med at man har fået nyt stikkemateriale.

 

Anvendelse: I gamle dage anvendtes korsknap som lægeplante mod syg­domme i lever og milt. Nu anvendes den både som haveplante og stueplan­te. I haven er korsknap en fortrinlig bunddækkende plante på fugtig jord i halvskygge. I fuld sol vil bladene hur­tigt gulne og falde af, hvis man ikke vander meget kraftigt. Som stueplante kan den anvendes som hængeplante i ampler, om sommeren i altankasser og i vinterhaven som bundplante mellem andre fugtighedskrævende planter. Se også artiklen Mølleren og hans kone.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 8.966 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her