Logo

Liljekonval - Convallaria majalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Liljekonval - Convallaria majalis

Convallaria er afledt af latin convallis = dyb dal, mens majalis henviser til, at planten blomstrer i maj; legenden for­tæller, at den spirede frem af de tårer, som Maria Magdalene udgød ved Jesu grav på opstandelsens dag.

Man finder liljekonval i de temperere­de zoner i Europa, Asien og Amerika; også i danske skove er der vildtvoksende liljekonvaller. Planten har en tynd, hvid jordstængel, hvorfra der skyder 1-3 grundstillede, elliptiske, grønne blade og en 15-25 cm høj blomster­stængel med en ensidig klase af stærkt duftende, hvide, klokkeformede blom­ster frem. Arten forekommer også med svagt lyserøde blomster. I løbet af sommeren får den smukke mørkerøde bær, der dog som resten af planten indeholder giftige, vandopløselige digi­talis-glykosider, der kan anvendes som hjertestimulerende middel, men som er meget farlige, især for småbørn.

 

Liljekonval har i reglen hvide blomster, men der findes en varietet, der er svagt rosa.

 

Vækstkrav: Liljekonvallen etablerer sig fint i lermuldet jord og breder sig gerne fra år til år uden synderlig pas­ning. I sandet jord skal den helst passes med vand og næring. Den trives fint mellem høje træer, blot vokseste­det er lyst nok.

 

Formering: Man kan købe planterne til udplantning både forår og efterår, og jordstænglerne plantes med ca. 10 cm's afstand. Når de først er etableret, formerer de sig i reglen hurtigt ved deling. De kan omplantes efter afblomstringen, eller man kan opgrave en del af bestanden til drivning.

 

Drivning: Om efteråret opgraves de tykke drivspirer, som allerede rummer begyndelsen til en blomsterstand. De plantes sammen i en dyb potte med veldrænet pottejord, og potterne slås ned på et beskyttet sted i haven. Spi­rerne må godt stikke op af jorden, men bør dækkes med løst sand eller mos for at forhindre udtørring. Vil man drive dem i blomst allerede i december, skal de nedsænkes i 35°C varmt vand natten over, før man potter dem. Når man har taget dem ind, kan de i begyndelsen drives mørkt, men de tåler stadig ikke udtørring og må passes omhyggeligt med vand og flydende gødning. Først når blomsterne begynder at komme fri af bladene, sættes de frem i lyset. Efter afblomstringen kan planterne igen sæt­tes ud i haven.

 

Liljekonvallens fristende røde bær er des­værre meget giftige.

 

Sorter: Der findes enkelte varieteter og haveformer. 'Alba' og 'Grandiflora' er hvide og storblomstrede, 'Rosea' er svagt lyserød, 'Variegata' har udvendig rosa striber, og 'Plena' er tyndtblom­stret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (18 stemmer)
Siden er blevet set 15.866 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her