Logo

Lykkeaks - Beloperone guttata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lykkeaks - Beloperone guttata

Lykkeaks er hjemmehørende i Mexi­co, hvor den vokser som en halvbusk med helrandede, elliptiske til lancet­formede, hårede blade. Blomsterne er samlet i firkantede, nikkende aks, der vokser frem fra bladhjørner og skud­spidser. Blomsterne, der er hvide til blegrøde med to purpurrøde pletter, er tydeligt læbeformede; det er dog ikke selve blomsterne, men de hjerteforme­de, blårøde. taglagte højblade, der gør blomsterstanden iøjnefaldende. Blom­sterne falder hurtigt af, men højblade­ne bliver siddende længe. Sorten 'Nør­gaards Favorite' er lav. Der findes desuden en gul varietet af lykkeaks.

 

De hvide blomster hos lykkeaks (Beloperone guttata) falder hurtigt af, mens høj bladene til gengæld bliver siddende meget længe.

 

Pleje: Lykkeaks foretrækker en lys placering i rummet, men må dog be­skyttes mod direkte sol om sommeren. Som pottejord kan bruges enhedsjord.

I vækst- og blomstringsperioden kræ­ver lykkeaks meget vand og næring. Om vinteren tilføres ikke næring, med­mindre planten er i blomst, og van­dingen reduceres i takt med, at tempe­raturen falder. Om sommeren må tem­peraturen komme op omkring 25°C, mens den om vinteren bør ligge mellem 12 og 16°C; temperaturen må ikke komme under 10°C. Når væksten igen begynder at øges, kan planten knibes og, hvis det er nødvendigt, pottes om til en større potte.

 

Lykkeaks kan blomstre året rundt i stuen.

 

Formering: Afknebne toppe kan bru­ges som stikkemateriale. Stiklingerne skal være 6-10 cm lange; for at få fyldigere planter kan man stikke flere, f.eks. tre sammen, i en potte. Der stikkes i standard-spagnumblanding ved en jord temperatur på 20-25°C; denne temperatur kan opnås ved, at man stiller stiklingerne på en radiator.

For at holde sluttet luft og dermed høj luftfugtighed dækkes stiklingerne med klar plastic. Under gode forhold vil stiklingerne normalt have rod efter ca. 3 uger. Planterne har en tendens til at blive lange; det kan til en vis grad undgås ved at knibe dem regelmæssigt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (12 stemmer)
Siden er blevet set 3.412 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
88024-07-2013 21:14:44 ulla dijohn
jeg vil så gerne have en Lykkeaks, da min mormor altid havde en stående i sin stue, men jeg bor i Hundige på Sjælland, og ingen blomsterhandler her og i København har den. Er det mon muligt at jeg kan købe en hos jer, og betale for at få den sendt herover? Det ville glæde mig meget, har søgt i flere år. Med venlig hilsen Ulla.40444232
88119-10-2010 15:54:22 Grethe Kristensen
Hvor i Vendsyssel (omkring Hjørring - Frederikshavn - Hirtshals) kan man købe en Lykkeaks.
88213-06-2010 13:16:00 Per Aastrup
Jeg har en kommentar til formering. Jeg har taget nogle stiklinger på 4 - 5 cm og sat dem i et glas vand i 1 - 2 uger, gerne lyst. Jeg har sat mine i et østvendt vindue. Jeg har skiftet vand hver anden dag. Efter anden uge har jeg sat dem i ganske almindelig pottemuld og flyttet dem ud i en sydvest vendt altan. Efter ca. 2 uger har stiklingerne sat rod. Jeg har også været heldig med at de har sat rod i vandglasset. Jeg har nogle der står i et minidrivhus, da det er lettere en at give dem en plastikpose over. Her kan man komme vand i bunden af drivhuset og på den må sørge for at der altid er fugt i minidrivhuset. Det står ovenpå et akvarie, så der altid er den varme de kræver.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her