Logo

Rødkål - Brassica oleracea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rødkål - Brassica oleracea

Rødkål er en toårig plante, der i væk­sten ligner hvidkål. Stænglen er kort og tyk, og hovedet er dannet af tætsidden­de, sammenfoldede blade. Det første år udvikles hovedet, og fra dets midte i spidsen af stænglen skyder det følgen­de år blomsterstanden frem. Rødkå­lens farve er rødviolet og skyldes en intensiv rød cellesaft i de ydre cellelag i stængel og blade, mens de inderste dele er helt hvide. Den rødviolette farve skifter efter surhedsgraden; ved kogning i alkalisk (kalkrigt) vand bli­ver farven blålig, ved tilsætning af eddike eller citronsyre bliver den ly­sende rød, mens natron i kogevandet ændrer farven til grøn. Rødkål har en mere pikant smag end hvidkål, og den er velegnet til konservering.

 

Vækstkrav: Dyrkes som hvidkål (se denne artikel).

 

Pleje: Frøet sås i marts-april i hus, og småplanterne udplantes omkring 15. maj. Frøet kan også sås på friland 10.-15. april, og planterne udtyndes til 60x60 cm's afstand.

 

Hos rødkål anvendes det faste hoved, medens yderbladene kasseres.

 

Sorter: 'Langendijker Sommer' i flere typer egner sig til tidlig anvendelse; 'Holdbar Amager', efterårskål, kan opbevares til ca. 1. februar; og 'Hold­bar Vinter' og 'Langendijker Vinter' er meget holdbare.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.008 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her