Logo

Teroser - Rosa x Odorata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Teroserne kaldes gerne havens aristokrater og er lige så sjældne at møde som dem. En meget smal og meget kræsen rosen ...

SARTE SKØNHEDER

Billede: 'Lady Hillingdon'. Teroserne kaldes gerne havens aristokrater og er lige så sjældne at møde som dem. En meget smal og meget kræsen rosensektor. De fleste plante­skoler har dem ikke i deres sortiment, og forklaringen er enkel. Teroser har svært ved at klare sig i for køligt klima. Rosenvenner, som har over­skud og tålmodighed eller har god, indendørs overvintringsplads til deres rådighed, kan nu i reglen ikke helt holde fingrene fra dem. Lige fra knop­stadiet til det helt udsprungne er blomsterne et under

af fuldendthed, og den elegante fremtoning forhøjes yderligere af de lange, graciøst bøjede stilke. Bladene, som også er yderst velskabte, går ofte over i en rød to­ne, lige når de er sprunget ud, og mange teroser har desuden dekorativt røde torne. Ildsjæle kan nok finde på mange grunde til at dyrke teroser. De fleste havein­teresserede plejer derimod at vælge tehybriderne, som er betydeligt nemmere at dyrke. Uden teroser var der imidlertid ikke blevet nogen tehybrider! De har spillet en central rolle i rosernes udvikling.

Baggrunden for navnet teroser er der flere teorier om. Roserne dufter af te, mener nogle. Andre mener, at navnet kommer af Fan Tee, planteskolen i Kanton, hvor englænderne hentede de første sorter. Man kan også tænke sig, at de er blevet opkaldt efter de far­tøjer, som de fragtedes til Europa med, de såkaldte te­klippere. Den latinske betegnelse Rosa x odorata, duf­tende rose, er både fornuftig og dækkende. Man kan ganske vist indvende, at teroserne ikke er de eneste roser; som dufter, men få roser har så fornem en duft.

De første teroser, som blev bragt til Europa, var 'Hume's Blush Tea Scented China' (1809) og 'Park's Yellow Tea Scented China' (1824), en. rosa og en gul, begge dyrkede. Ved den tid havde kineserne allerede me­get længe drevet forædling af teroser, men den allerførste terose var for­modentlig et naturens værk, måske en hybrid mellem vildtvoksende Rosa gigantea og Rosa chinensis spontanea. Den første europæisk producere­de terose fik navnet 'Adam', ikke fordi den var den første, men fordi for­ædleren hed sådan.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 10.475 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1372014-07-2023 16:49:27 Vibeke Poulsen
Både disse og noisetteroserne kan stærkt anbefales til (lidt større) drivhuse. Er trivelige uden nogen form for sygdomme. Smukke, duftende og livskraftige. Clm. Lady Hillingdon, Marechal Niel, Francis Dubreuil (- ikke noisette, men kan gro i stor krukke og stærk duft) og Aimeè Vibert (hvis man har plads og kan styre den!) er gode valg.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her