Logo

Tranebær - Vaccinium oxycoccus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tranebær - Vaccinium oxycoccus

Tranebær vokser vildt i mange af vore moser. Det er en meget spæd busk med trådlignende grene og stedsegrøn­ne, spredtstillede blade, som er langag­tigt ægformede, med skinnende grøn overside og en matgrøn underside.

Blomsterne, som er fremme fra maj til juli, er 1,5-2 cm i tværmål, hjulforme­de med 4 rosenrøde, bagudbøjede kronblade; de sidder som regel to og to i bladhjørnerne på spinkle, 4-5 cm høje stilke.

Frugten er et bær, som modner sent på efteråret. De modne bær smager noget besk og snerpende; men lader man dem sidde til efter den første frost, får de en frisk, syrlig smag.

 

Tranebærplanten (Vaccinium oxycoccus) er spinkel og fingrenet med store syrlige bær, der først bør plukkes efter den første nattefrost.

 

Vækstkrav: Tranebær kræver sur jord og ynder ikke tørke. Planten trives godt i de fleste surbundsbede, og da den tåler lidt skygge, kan den bruges som bundplante under rododendron, amerikanske blåbær og andre sur­bundsplanter. Næringskravene kender man meget lidt til; men lidt rododen­drongødning synes at give udbytte.

 

Formering: Tranebær slår let rod, når grenene ligger ned mod jorden; det er let at skaffe sig nye planter ved aflæg­ning.

 

Anvendelse: Tranebær er fortrinlige til syltning, og syltetøjet anbefales især til kødretter, men kan ligesom tyttebær også bruges til f.eks. pandekager. Bær­rene kan dybfryses og spises optøede, rullet i flormelis.

 

Andre arter:

Amerikansk tranebær (Vaccinium macrocarpon) er en noget kraftigere art med større bær end vor hjemlige. Den dyrkes i det nordøstlige USA i store, nedgravede bede, som oversvørnmes hver vinter for at beskyt­te planterne mod frosten.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (22 stemmer)
Siden er blevet set 7.057 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her