Logo

Viklere - Tortricidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Viklere - Tortricidae

Æbleviklerens larver kendes som »orm« i æbler. Her den udvoksede natsommerfugl klar til æglægning.

Viklere er små, uanselige natsommer­fugle, oftest brunlige eller grålige med mere eller mindre tydelige tegninger på vingerne. Der findes 350 arter her i landet; men det er næsten udelukken­de larverne af disse sommerfugle, man som havedyrker lægger mærke til. Navnet »viklere« skyldes formodent­lig, at en stor del af larverne beskytter sig ved at spinde sig ind i skudspidser eller sammenrullede blade. Larverne kan kendes fra andre larver ved, at de ofte har mørkt hoved og er meget livlige, hvis de forstyrres.

 

Æbleviklerens larve er bedst kendt som »orm i æbler«. Den hvidlige larve overvintrer i jorden eller på træets stamme og er først fuldt udviklet i juni, hvor de voksne sommerfugle sværmer om aftenen. Æggene lægges på blade og frugter, og efter et par uger klækkes de små larver, der gnaver sig ind i de unge frugter. Larverne udhuler frugt­ens indre og æder kernerne. Efter ca. 1 måned forlader larven æblet og opsø­ger sit overvintringssted.

 

Jordbærvikleren kan visse år være generende, især i ældre jordbærstykker. De gulbrune larver optræder to gange om året; men det er den første genera­tion, i maj-juni, der kan skade planter­ne ved at sammenspinde og begnave blomster og blade. Næste hold larver viser sig i august-september. Ved af­skæring af toppen af jordbærplanterne i september kan en stor del af larverne fjernes og angreb det følgende år fore­bygges.

Egeviklerens larve gnaver i foråret på unge blade og skud. Træer i god vækst tager normalt ikke skade; men antallet af larver kan til tider være så stort, at træerne afløves helt.

 

Fyrreviklerens larve findes sidst på sommeren som lille ved grunden af de enkelte nåle. Den egentlige skade sker i det tidlige forår, hvor larven opsøger og gnaver i knopper og unge skud; dette viser sig senere på foråret som deforme, krumme skud, der eventuelt går ud. De deforme skud, der indehol­der larver, skæres af og brændes.

 

På æble findes udover æblevikleren en række arter, der om foråret gnaver på knopperne og om efteråret laver over­fladiske gnavsår på frugterne (knop­viklere).

 

Roser huser ligeledes en ræk­ke arter, der på forskellige tidspunkter gnaver på blade og skud. De livlige larver spinder sig ofte ned fra planten, hvis man ryster den kraftigt, og kan på denne måde indsamles.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.456 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her