Logo

Vintergæk - Galanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Vintergæk - Galanthus

Galanthus er sammensat af græsk gala = mælk og anthos = blomst. Man kender 14 arter, som alle stammer fra Europa og Den nære Orient. Hos os findes de kun som forvildede i naturen, og de blomstrer sjældent før i februar; men så langt nordpå som i Sydfrankrig kan man have blomstrende vintergæk­ker på friland fra oktober til april. Det er løgplanter med to grundstillede, ret tykke, linjeformede, grønne blade og en enkelt, nikkende blomst på den 10-20 cm høje stilk. Blomsten har seks blosterblade i to kranse; de inderste er små og har grønne tegninger, der i virkeligheden er duftpletter eller duft­mærker, som dufter kraftigere end den øvrige plante for at lokke insekterne til.

Vintergæk (Galanthus nivalis) er i stand til selv at »smelte sig vej« op gennem vinterens sidste sne.

 

Vækstkrav: De almindeligt dyrkede arter er fuldstændig hårdføre i Dan­mark, mens f.eks. Galanthus elwesii kan være lidt sart. Vintergækker trives bedst i en humusrig muldjord, gerne tilsat bladmuld, og det er en af de få løgplanter, som tåler en noget fugtig bund, ligesom den også vokser fortræf­feligt på en svagt sur jord. Derimod tåler løgene dårligt udtørring, og ved omplantning bør de lægges igen snarest muligt. Det er kun nødvendigt at om­plante, når blokkene er blevet for store; det kan ske umiddelbart efter afblomstringen eller i august-septem­ber. De største løg kan udmærket drives. Man sætter dem i potter, som graves ned på et skyggefuldt sted un­der et lag sand, og de kan tages ind omkring nytår og drives ved 8-10°C, indtil de er kommet i blomst. I haven er de anvendelige under store træer og busketter, i stenbedet og græsplænen samt i bede med forårsløg. De breder sig i reglen villigt ved sideløg. men kan også formeres ved frø, der udsås på et skyggefuldt sted. Det varer imidlertid 4 år, før frøplanterne kommer i blomst.

 

Galanthus elwesii er mere sart end den almindelige vintergæk.

 

Arter:

Galanthus elwesii stammer fra Lilleasien. Den blomstrer tidligere og har bredere, blågrønne blade og større blomster end Galanthus nivalis, men er til gengæld ikke så hårdfør. Løgene skal lægges i 10-12 cm's dybde.

 

Galanthus nivalis, almindelig vinter­gæk, findes vildtvoksende i Vest- og Mellemeuropa. Den har smalle, blå­grønne blade og en elegant, slank, hvid blomst. Der findes en del sorter, bl.a. 'Maximus' , der har større blomster, 'Lutescens' , der har gullige tegninger på kronbladene, 'Pictus', der har grøn­ne pletter på såvelde inderste som de yderste kronblade, og 'Plenus' , der er fyldtblomstret.

 

Galanthus plicatus kommer fra Balkan­området og det sydlige Ukraine. Den har ret store, nærmest kuglerunde blomster på 20 cm høje stængler, men blomstrer lidt senere end de øvrige arter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (12 stemmer)
Siden er blevet set 6.383 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1346903-10-2022 12:23:16 Ana
vintergæk er min yndlings blomst

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her