Logo

Tusindblad - Myriophyllum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tusindblad - Myriophyllum

Tusindblad er flerårige vandplanter med kransstillede, kamformede eller fjerdelte blade uden akselblade og med meget små, tvekønnede eller en­kønnede blomster; disse sidder i ende­stillede, akslignende klaser, der rager indtil 10-15 cm op over vandoverfla­den. Hver blomst sidder i hjørnet af et takket eller fliget højblad og er des­uden omgivet af to små dækblade. Frugten er en firdelelig spaltefrugt med stenfrugtagtige delfrugter.

 

Vækstkrav: Tusindblad er en vildtvok­sende plante, der holder til i nærings­holdigt vand. Hele planten udgøres af undersøiske dele, hvorfor den er uden egentlig interesse i havemæssig for­stand; men den kan meget vel dyrkes i bassiner og lignende småsøer, blot vanddybden ikke er mindre end ca. 1 m og vandets reaktionstal ikke er for lavt. Opformeringen sørger planterne selv for, idet løsrevne skud meget nemt danner rod og dermed nye bestande.

 

Arter:

Akstusindblad (Myriophyllum spicatum) er en flerårig art med flyden­de eller ved grunden rodslående , me­terlange, grenede og rødlige stængler. Bladene er kransstillede og kamdelte med spidse, børsteformede afsnit, der sidder parvis over for hinanden. Hele planten er nedsænket i vandet, bortset fra den akslignende blomsterstand, der rager op over vandoverfladen. Blom­sterne er sammensat af firtallige kranse af ustilkede blomster med hanblom­sterne øverst og hunblomsterne ne­derst i standen. Arten er almindelig i danske åer og småsøer, hvor den er i stand til at brede sig meget kraftigt i næringsholdigt vand.

 

Kranstusindblad (Myriophyllum verticilla­tum) lever normalt helt nedsænket i vandet, kun de aksformede blomsterstande med hanblomster øverst og hunblomster nederst rager op over vandet; vinden sørger for bestøvningen. Kranstusindblad svarer i vækst til ovennævnte art og adskiller sig væsentligst ved sine bleggrønne stængler, hvis blade er no­get spinklere og tyndere og ikke står parvis over for hinanden. Desuden er blomsterstandens høj blade væsentlig længere. En afgørende forskel mellem de to arter er, at den sidste har indtil 3 cm lange, kompakte vinterknopper. Planten er vildtvoksende under samme forhold som akstusindblad; blot over­vintrer kun de affaldende vinterknop­per, der synker til bunds, mens resten af planten dør væk.

 

Papegøjefjer (Myriophyllum brasilien­se) er en udmærket akvarieplante. Det er en sumpplante fra Mellem- og Syd­amerika med kransstillede, kamdelte blade, som vokser op over vandfladen. Se også artiklen Akvarieplanter.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (9 stemmer)
Siden er blevet set 2.394 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her