Logo

Stormhat - Aconitum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Stormhat - Aconitum

Slægten omfatter flerårige urter med håndfligede blade og uregelmæssige, ret store blomster i oprette, lange, klaseagtige stande. Den har en roefor­met, kødet rodstok, der fortsætter i en lang, dybtgående pælerod. Stænglen er stiv, oftest meterhøj eller mere. De enkelte blomster har farvet, kron­bladagtigt bæger; det bageste bæger­blad har form som en hjelm. Af de 2-8 kronblade er de to bageste langstilkede honningblade, som rager op i »hjel­men« og i spidsen har en honningdan­nende spore. De øvrige kronblade er ganske små eller mangler helt. Frugten er en flerfoldsfrugt, bestående af bælg­kapsler. Alle arter er meget giftige.

 

Vækstkrav: Stormhat trives bedst på en næringsrig, gerne kalkrig, dybmul­det jordbund i halvskygge. Den er normalt fuldt hårdfør, men tåler ikke for fugtig overvintring. På grund af sin højde udvikler den sig smukkest på lune steder i læ.

 

Stormhat er en smuk sensommerstaude, men særdeles giftig. Den bør derfor kun anvendes, hvor der ikke færdes små eller mindre børn.

 

Arter:

Nordisk stormhat (Aconitum vulparia var. septentrionale) er en fler­årig plante med tyk, lodret jordstængel og en ret kraftig, 100-200 cm høj stængel med store håndfligede blade, hvis flige er dybt indskårne. Den ses kun sjældent vildtvoksende herhjem­me og kun i fugtige, frodige birkeskove eller i udkanten af mørke granbevoks­ninger , hvor den sætter stor pris på en kalkrig, dybmuldet jordbund. De vio­lette blomster, der sidder i en 20-50 cm lang, opret klase, har en høj, smal hjelm. Hele planten, men især roden, er meget giftig, idet den indeholder alkaloidet aconitin. Blev oprindelig an­vendt som lægeplante.

 

Oktober-stormhat (Aconitum carmi­chaelii) stammer fra det centrale Kina. Planten bliver indtil 2 m høj med oprette, behårede blomsterstængler. Bladene er dybt indskårne og læderag­tige, og løvet fremtræder mørkegrønt og sundt. De mørkeblå, dobbelte blomster fremkommer i august, og blomstringen varer til midten eller slut­ningen af september. Arten er meget smuk i et staudebed blandt andre høje stauder, men kræver på vind udsatte steder nogen opbinding. Varieteten Aconitum carmichaelii var. wilsonii er den mest dyrkede. Dens blomster er klart lyslilla og er fremme til hen i oktober.

 

Pyrenæer-stormhat (Aconitum lamar­ckii) er en bjergplante, der stammer fra Pyrenæerne og når en højde af 100- 120 cm. Løvet virker spinkelt i forhold til de tætte, kraftige blomsterstande med lysegule blomster, der udfoldes allerede i begyndelsen af juli og holder til midten af august. Planten er fuldt hårdfør i Danmark, når den udplantes på let, ikke-vandlidende jord. Behøver kun sjældent opbinding af de stive, oprette blomsterstængler.

 

Ægte stormhat (Aconitum napellus) dyrkes i vid udstrækning som en populær staude i haver og parker. Oftest bliver den omkring 1 m høj med knoldformet rodstok. Bladene er fem­delte, og hvert afsnit er desuden dob­belt indskåret med smalt kileformede eller linjeformede, 5-6 mm brede af­snit. Blomsterne er mørkeblå og frem­kommer i juli; blomstringen fortsætter til slutningen af september eller begyn­delsen af oktober. En del hvide eller lyserøde varieteter dukker med mel­lemrum frem; de har samme karakter som arten, men er ofte en smule højere.

 

Aconitum napellus ssp. pyra­midale er en indtil 120 cm høj staude med håndsnitdelte blade med 5-7 flige og blåviolette blomster i tætte stande. Den blomstrer fra begyndelsen af juli til august.

 

Sorter: Aconilum napellus 'Newry Blue' er en blåviolet-dybblå sort, der bærer blomsterne i tætte blomsterstan­de. Højden er 120-150 cm med blom­string i juli-august.

Aconitum napellus 'Sparks Var' bliver ca. 150 cm høj. Løvet er lyst og danner en fin kontrast til de mørkviolette blomster, der fremkommer allerede i begyndelsen af juli.

 

Gode naboer til stormhat:

Astilbe. bronzeblad, høstanemoner og sølvlys, hvis de dyrkes i skygge. Gyldenris, solhat, natlys og halvhøje prydgræsser, hvis staudebedet ligger i sol eller halvskygge.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (17 stemmer)
Siden er blevet set 12.363 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her