Kaneltræet stammer fra Sri Lankas højland og er et lille stedsegrønt træ med brun aromatisk bark. De nedre blade på skuddene er spredtstillede, de øvre derimod modsatte. Bladene er stilkede, 6- lange og 4- brede med tydelige, buegående nerver. De hvidgule blomster, som fremkommer yderst på årgamle skud, sidder i 6- lange klaser. Frugten er et bær.
Træet dyrkes i plantager. Når de enkelte træer er blevet ca. høje, skæres de ned, hvorefter der vokser mange lange skud frem. Disse skæres af, og barken flås fra veddet. Derefter skilles yderbarken fra inderbarken, som tørres. Under tørringen ruller inderbarken sig sammen på langs. Når den er helt tør, bliver den malet eller knust til krydderiet kanel.
Pleje: Kaneltræet formeres ved frø, men kan også formeres ved stiklinger. Det har ikke større interesse som prydplante, men ønsker man at prøve det, må det dyrkes i varmhus.
De smukke, buenervede blade af kaneltræ (Cinnamomum zeylanicum).
Andre arter: En mindre fin kanel fås fra kassia-kaneltræet (Cinnamomum aromalicum), som vokser vildt fra Indien til Sydkina.