Det er en særpræget plante med sine krøllede, velformede blade, og bladribberne tydeligt markerede med cremegult. De klart gule blomster kommer bag grøngule dækblade som en mangesidet pyramide.
Aphelandra hører til Akantus-familien og vokser fortrinsvis i troperne.
Der findes omkring tres arter. Navnet er sammensat af to græske ord, som betyder siddende og hankøn og hentyder til blomsternes botaniske karakteristika. Den eneste art der egner sig som stueplante er A. squarrosa, men der findes mange varieteter af den i kultur. Den stammer fra Brasilien og må fra starten være samlet af en belgier, da en af variete terne er opkaldt efter Belgiens dronning (»Louisae«), en anden efter en konge (»Leopoldi«).
A. squarrosa »Louisae« er den almindeligst dyrkede. A. squarrosa »Dania« er en forbedret udgave, som har en tættere vækst og kortere blade. Der findes også en varietet, hvor bladene har sølvstriber langs ribberne, men den blomstrer ikke så godt som de andre.
Planterne forhandles enten i knop eller i blomst og regnes for at være ret kostbare. Men, med den rette pleje, er det muligt at have den i flere år, at få den til at blomstre og at lave flere planter af den oprindelige. Det er meget vigtigt, at den ikke tørrer ud - gør den det, vil den tabe nogle, om ikke alle bladene.
Køb planten med faste, blanke blade uden brune pletter. Undgå planter med svage blade. De kan have været for tørre eller fået kulde.
STØRRELSE: Ca. 30 cm høje og ca. 20 cm i tværmål ved den første blomstring. I løbet af et år bliver de dobbelt så store med 4-5 sideskud.
VÆKST: De gror ret hurtigt. Stiklinge fra marts vil blomstre i eftersommeren.
BLOMSTRING: Hele sommeren, afhængigt af, hvornår de er stukket.
DUFT: Ingen.
LYS: De kan lide meget lys, men må ikke stå direkte i sol, da bladene så hurtigt svides.
TEMPERATUR: De befinder sig godt ved ca. 15°C, men skades ikke af en lidt højere temperatur. Efter blomstringen skal de helst stå lidt køligere, ved ca. 12°C. Maximum er 24°C, men så må luftfugtigheden være høj.
VAND: Under væksten skal de være konstant fugtige. Vand mindst to gange om ugen, for, hvis de bliver tørre, mister de nogle blade - måske dem alle. Efter blomstringen skal de kun have vand en gang om ugen, så de hviler i 4-6 uger.
Begynd at vande to gange om ugen, når planterne igen skal i vækst.
GØDNING: Så snart blomsterstanden ses, tilsættes vandingsvandet flydende gødning hver 14. dag.
LUFTFUGTIGHED: Som jungleplanter holder de meget af fugt. Brus dem over hver dag og anbring potten på våde sten i en underskål eller pak den med mos. Når den blomstrer, reduceres fugtigheden ved, at man fjerner mosbandagen eller de våde sten. Det får blomsten til at holde længere.
RENGØRING: Overbrusningen hol· der bladene rene. Hver anden måned kan man anvende bladglans.
STUELUFT: Tolerant undtagen for træk. Tåler endog gas· og olieos.
JORD: Lermuld kompost nr. 3 er det rette til denne plante.
OMPOTNING: Pot om 1-2 gange, før planten kommer i blomst. Pot altid den voksne plante om efter hvileperioden, og fjern den udtjente jord.
BESKÆRING: Efter afblomstring nippes blomsten af. Næste forår vil planten have sat mange sideskud. De skal reduceres til 3 eller 4.
FORMERING: Brug de afskårne skud som stiklinge om foråret. Dyp snittet i hormonpudder og stik i kompost af skarpt sand og lermuld ved 24°C.
LEVETID: De fleste holder dem kun et år, men de kan klare endnu et år og blomstre for anden gang. Derpå bør man begynde forfra med stiklinge.
SELSKABSPLANTER: De pynter på alle sammenplantninger med grønne planter som Ficus, efeu, philodendron og bromelier. De fjernes efter blomstring.
LET/VANSKELIG: Nærmest midt imellem.
Billede øverst: De fantastiske blade og blomster af Aphelandra squarrosa »Louisae«. Planten kan formeres fra de sideskud, der kommer under blomsterstanden.
Blomsterstanden hos Aphelandra er ofte mange uger om at åbne sig.
Nogle Aphalandra-hybrider har sølvagtige blade.
Ompotning
1. Pot om om foråret. Hvis planten virker for stor til sin potte, kun sætter små blade og har rødderne voksende ud af drænhullet, trænger den til en større potte.
2. Tilbered en nummeret større potte med drænlag og et lag fugtig lermuld nr. 3. Gennemvand planten.
3. Hold potten med den ene hånd, støt rodklumpen med fingrene og bank potteranden, så klumpen løsnes og kan tages ud.
4. Fjern forsigtigt den gamle
jord fra rødderne med en blyant eller pind, uden at skade dem.
5. Stil planten på komposten i midten af den ny potte.
6. Fyld op med den ny kompost, sørg for at rødderne er dækket. Pres jorden godt ned om klumpen. Planten skal stå skygget og uden vand i et par dage, for at tvinge rødderne ud i komposten.
Skudspidsstiklinge
1. Om foråret skyder planten sideskud, som kan bruges til at stikke. Tilbered nogle små potter med drænlag og en blanding af skarpt sand og lermuld.
2. Brug skud eller skudspidser med mindst 2 par kraftige blade og en endeknop. Skær af så tæt ved hovedstængelen som muligt. Stiklingen skal være 8·10 cm lang.
3. Stiklingen skæres tillige under et blad.
4. De nederste bladpar fjernes.
5. Dyp snitfladen i hormonpudder og ryst overskuddet af.
6. Lav hul i komposten med en pind eller blyant.
Stiklingen skal nå ned i hullets bund, og bladene skal udgå fra kompostens overflade.
7. Gennemvand og dæk med en plasticpose holdt oppe af ståltråd. Fjern posen 5 minutter hver dag, men lad ikke komposten blive tør. Stil det ved 24°C. Efter 3 uger fjernes posen, og når stiklingen er godt i vækst, ompottes den til normal kompost.
Visne blomster fjernes
Når blomsten er visnet, skæres stilken af lige over det øverste blad par.
Luftfugtighed
Tre veje til at forsyne Aphelandra med den luftfugtighed, de helst skal have.
1. Stil urtepotten i en stor underskål med vand, småsten eller Leca. Hold pottens underside fri af vandet.
2. Brus planten over hver dag.
3. Stil potten i en urtepotteskjuler med fugtig spagnum. Under blomstringen fjernes de fugtige sten eller spagnum, men fortsæt med overbrusning.
Hvad gik galt?
1. Bladene falder af. For varmt og tørt. Vand og douch. Stilles bedre ventileret.
2. Bladene hænger, planten klapper sammen. Træk. Flyttes til beskyttet sted.
3. Rådner i rodhalsen. For vådt og koldt. Flyttes til lunere plads og skal have lov at tørre.
4. De ny blade små, ingen blomstring. Trænger til gødning.
5. Bladene får brune pletter. For meget sol, stil dem mere skygget.
6. Bladene bliver brune. Gas eller røg. Flyttes til røgfrit rum.
7. Hvide uldne pletter på bladundersider og i bladhjerner. Uldlus. Fjernes en ad gangen med vatpind dyppet i sprit, eller sprøjt med malathion.
8. Bladene får gule prikker, særlig langs bladnerverne, brune skjoldagtige insekter på bladundersider og stilke. Skjoldlus. Fjernes enkeltvis med vatpind dyppet i sprit.
9. Bladene misdannes og har klæbrige, grønne insekter. Bladlus.
Sprøjt med pyrethrum.
10. Bladene gulner og falder af. Spind på undersiden. Rødt spind (mider).
Sprøjt med derris-olie eller malathion. Øg luftfugtigheden.