Logo

Mispel - Mespilus germanica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mispel - Mespilus germanica

Mispelen stammer fra Lilleasien og de sydlige egne af Kaukasus. Træet blev allerede dyrket af babylonerne for ca. 2700 år siden; med grækerne blev det spredt over Middelhavsområdet, og nu gror det også forvildet i Irland og Sydvestengland. Mispel danner et stærkt forgrenet lille træ eller en stor busk. Grenene er krogede, og arten har 2,5 cm lange torne, som er omdan­nede akselblade; kulturformerne er dog tornløse. De unge skud er dækket af en lysebrun filt. Bladene er kortstil­kede, 6-12 cm lange, aflangt lancetfor­mede og har en kort spids. Bladover­fladen er buklet og mørkegrøn, under­siden er filthåret. Bladranden er hel eller fint savtakket og har som regel kirtelhår. Bladene får en køn, brunrød høstfarve. Blomstringen indtræffer sidst i maj og først i juni. Blomsterne er hvide med gulgrønne støvdragere og 4-5 cm i diameter; de kommer enkelt­vis på korte skud, frugtgrene, på fjor­gammelt træ.

Frugten er 2-3 cm i diameter, rund-flad­rund, brun og oftest noget håret. Karakteristisk for mispelfrugten er de 5 lange, brune bægerflige, som sidder yderst på frugten. Mellem bægerflige­ne ses blomsterbunden med et tydeligt mærke af støvvejen. Frugten kan min­de om et meget fladt æble; men hos mispelen er kernehuset meget hårdt og omslutter 5 store kerner.

 

Mispelfrugterne kendes på de 5 lange bægerflige, som omslutter den buklede blomsterbund.

 

Mispel modner sent, og den skal helst have frost, inden den spises, så man kan roligt lade den hænge på træet til ind i december. Plukkes frugterne før frosten, kan de ligge flere måneder, inden de bliver så møre, at de er til at spise; de skal nærmest være overmod­ne. Gemmes frugten efter modenhed, rådner den hurtigt. Hos en velmoden mispel er smagen frisk syrlig-sød, og frugten er god til marmelade og sylte­tøj.

 

Pleje: Mispel kan formeres ved frø; men som regel bliver den okuleret på frøstammer af hvidtjørn (Crataegus laevigata). Mispel trives på al god og veldrænet jord, men bør have et ret beskyttet voksested.

 

Anvendelse: Træet har aldrig spillet nogen rolle som frugttræ her i landet. Derimod gør det sig fortrinligt både enkeltvis og i grupper som prydtræ i større haver og i parker, hvor de store blomster lyser op om foråret og hvor fuglene kan gøre sig til gode med frugterne om vinteren, idet disse bliver hængende meget længe på træet.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (43 stemmer)
Siden er blevet set 10.270 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
200924-10-2014 16:40:39 Khaled
Bladene på mit mispel træ, bliver brune langs kanten hvad kan jeg gøre ved dette :(
201011-12-2011 21:25:51 Eva Hemmeth
Kan jeg så frø fra en mispel nu evt. i vindueskarm?

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her