Artiskok stammer fra middelhavslandene og har antagelig været dyrket hos oldtidens romere. I Danmark blev den tidligere dyrket i herregårdshaver og andre større privathaver. Planten er nærbeslægtet med tidslerne; den er meterhøj, flerårig og med store gråblå, noget tornede blade. De store smukke blålilla blomsterkurve udvikles på meterhøje stængler. Inden blomstringen anvendes disse kurve i husholdningen, idet kurvsvøbbladene og kurvbunden nydes som en stor delikatesse. I dag kender langt flere denne grønsag, der importeres i stor stil fra sydligere himmelstrøg.
Vækstkrav: Artiskok er på sin nordgrænse her i landet og kan let fryse væk i strenge vintre. Jorden skal derfor være veldrænet, varm og næringsrig, og planten trives bedst i fuld sol.
Pleje: Da sorterne ikke er konstante efter frøudsæd, formeres planterne bedst ved stiklinger. Rodstiklinger tages fra planterne om foråret og udplantes med 100- afstand. Frø sås i hus i februar-marts og plantes enkeltvis i potter. Efter afhærdning udplantes i maj måned.
De ældre planter udtyndes om foråret, så kun 8-10 skud bliver tilbage. Ønsker man at opnå store blomsterhoveder, udtyndes antallet af disse, således at der kun bliver 2-3 på hver stængel. Om vinteren dækkes planterne med granris. Kompost eller gammel staldgødning er velegnet til jorddækning. Angreb af bladlus bekæmpes ved sprøjtning eller pudring af planter med derris.
Blomsterknoppen anvendes kort før blomsterne springer ud. Artiskokbunden eller kurvbunden er en stor delikatesse.
Anvendelse: De første artiskokker er tjenlige fra juli. De afskæres, umiddelbart før blomsterne viser sig, koges i let saltet vand og spises med rørt smør. Da planterne er meget dekorative, foretrækker mange at dyrke dem som prydplanter. De er meget dekorative plantet 3 sammen i en gruppe, men er også velegnede i et staudebed.
Sorter: 'Globe' har kuglerunde hoveder. 'Vert de Laon' er den mest dyrkede. Denne sort har mere aflange hoveder.
--