Logo

Humlebier

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Humlebier

Humlebierne hører sammen med bier, myrer og gedehamse til de årevingede insekter og lever ligesom honning­bierne socialt, dvs. i større samfund. I modsætning til honningbier holdes humlebier ikke som »husdyr« her i landet, men lever vildt.

Den befrugtede dronning, der som det eneste individ kan overvintre, starter om foråret det nye samfund ved at finde et velegnet bo, ofte i gamle musereder, i græstuer eller kvasbun­ker. Æglægning og larveudvikling sker i små rum, de såkaldte yngelkrukker, der hver indeholder op til et dusin larver. Dronningen opfodrer alene det første kuld arbejdere, som derefter overtager pasningen af afkommet. Samfundet når i juli-august sin maksi­male størrelse, for de almindeligste arter ca. 400 indbyggere. Hen på som­meren klækkes et antal hanner, hvis funktion udelukkende er at befrugte dronningerne.

Humlebier er stadig i aktivitet ved temperaturer helt ned til 5-6°C og kan derfor også ses ude allerede i marts-april, meget tidligere end honningbien, hvis flyvning indskrænkes stærkt, så snart temperaturen ligger under 12­-13°C. Af udseende er humlebierne 1,5-2,5 cm lange, tykke, lådne bier. Af de ca. 20 arter, der findes her i landet, er to langt de almindeligste: jordhumlen, som er sort med lys bagkropspids samt to gule tværstriber, og stenhumlen, som er sort med rød bagkropspids.

I haven såvel som i landbruget er humlebierne af stor betydning for bestøvningen og bør derfor skånes, bl.a. ved aldrig at anvende insektmidler i åben blomst. Humlebierne kan for­veksles med de såkaldte snyltehumler  (Psithyrus), som af ydre ligner netop den humlebiart, de snylter hos. Hun­nerne af snyltehumler lægger deres æg i humlebiernes bo og dræber samtidig humlebiernes egen yngel og eventuelt dronningen, således at boets arbejdere udelukkende passer og fodrer snylte­rens yngel.

 

Humlebiens lange tunge sætter den i stand til at få fat i honningen i blomster, som andre bestøvere ikke kan klare.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (11 stemmer)
Siden er blevet set 4.280 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her