Logo

Gunnera - Gunnera tinctoria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gunnera - Gunnera tinctoria

Gunnera har kraftige, dekorative blomster­aks. Gunnera stammer fra Chile og er op­kaldt efter den norske botaniker Johan Ernst Gunnerus (1718-73), der var bi­skop i Trondheim. Gunnera er en imponerende bladplante, som vil være en pryd i enhver lidt større have, blot man har held med at overvintre den. Gunnera bliver indtil 2 m høj. De rødlige bladstilke er tæt besat med små torne. Bladpladerne kan blive næsten 2 m i tværsnit; de er stærkt lappede og indskårne og kan på afstand minde om en kæmpe udgave af rabarberblade. Bladenes overflade er stærkt rynket med tydelige årer. Gamle planter har mulighed for at blomstre, selv i vort klima, med indtil 90 cm lange, rødlige aks, der kan minde om blomsterstan­den hos cykas.

 

 

Vækstkrav: Gunnera kræver rigeligt vand til den kraftige og hurtige udvikling af stængler og blade. Jorden skal være næringsrig muldjord, godt drænet mod vintervæde. Planten er ikke fuld­stændig hårdfør her i landet og må derfor beskyttes mod frost og vinter­fugt.

 

Gunnera udvikler sig med næsten tropisk frodighed.

 

Pleje: Gunnera kan formeres ved de­ling af ældre planter eller ved sideskud, der udvikles lige i jordoverfladen. Skuddene afskæres om foråret, så der følger en smule rod med. Småplanter­ne pottes i tørvejord og sættes i drivhus eller vinterhave, hvor de i løbet af sommeren udvikler et godt rodnet; først det følgende år kan de udplantes på friland. Gunnera skal plantes, hvor der er tilstrækkelig fugtighed i vækst­perioden, f.eks. ved havens vandparti. Jorden skal gødes kraftigt med kom­post og staldgødning, og i løbet af sommeren må der vandes rigeligt. Det er vigtigt at sørge for en god vinterbe­skyttelse. Ved hjælp af et dræn under planten kan man undgå stående vand i vintertiden. Man kan ikke hindre, at stængler og blade fryser tilbage; men rødder og overvintrende knopper i jordskorpen beskyttes mod frost ved et tykt lag tørre blade, granris og halm, som yderligere dækkes med en hytte af træ eller plastic. Først efter at risikoen for nattefrost er forbi sidst i maj, kan man fjerne vinterdækningen. Anvend aldrig tørvestrøelse til vinterdækning, da denne holder på fugtigheden og kan give anledning til kuldeskader.

 

Anvendelse: Gunnera anvendes som solitærstaude og kræver god plads, hvis den trives. Den kan anbringes midt på en plæne eller omgivet af lave bund­planter, men allerbedst i nærheden af et vandparti. Vinterdækningen er van­skelig at udføre, så den pynter i haven; derfor bør planten ikke placeres lige foran husets vinduer.

 

Andre arter: Gunnera manicata fra Brasilien er kraftigere; den kan under gunstige forhold blive indtil 4 m høj. Desuden findes der et par små arter, Gunnera hamiltonii fra New Zealand og Gunnera magellanica fra Ildlandet; de bliver blot 5-10 cm høje og kan kun dyrkes i drivhus eller vinterhave.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (72 stemmer)
Siden er blevet set 20.710 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1295701-06-2020 09:15:28 JANNIE K.
Kan mammutblad mon gro i Småland/Kronoberg? Vi har desværre ikke plads på den hjemlige matrikel, men har +4000m² ved vores ødegård i Småland. Men, spørgsmålet er jo, om det bliver en placering, der er for kold og for tør, da det er i skoven og vi ikke har vandløb på grunden 🤔
1104922-04-2017 21:35:13 Poul Erik Jensen
Lige et spørgsmål til et eventuelt panel: Min Gunnera har fået et svirp frost her sent i april, og de nye blade ser brune og døde ud. Er planten så død eller er der chance for at der kommer nye skud fra roden, bare lidt forsinket? Planten er ellers efterhånden ret stor, ca 8 år siden vi fik den som aflægger.
215107-07-2014 20:12:09 haveABC
Der er mange der stiller have-/plantefaglige spørgsmål i Kommentar-feltet. Men vi har på redaktionen i øjeblikket ikke nogen fagfolk, der kan besvare dem. Så vi må bede publikum om at hjælpe med de rigtige svar. Og det er der heldigvis mange der hjælper med. Mange tak.
215207-07-2014 19:39:46 Finn Lillie
Hej , vi har lige fået en Gonnera, hvor bladene nu, er cá 90cm. i diameter, vi er ikke helt klar over, hvor vi skal placere den, i vores have, kan den tåle, at stå under et stort fyrretræ, hvor den vil få sol, fra morgen til meget sent på dagen, eller, skal den stå helt frit?, vi fik at vide, at den ikke var glad for træk På forhånd tak.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her