Logo

Hindebæger - Limonium

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hindebæger - Limonium

Navnet hindebæger hentyder til det foldede, hindeagtige bæger, som omslutter det nederste af blomsten. Plantens botaniske slægtsnavn, Limonium, kommer fra græsk leimon = eng eller fugtigt sted og hentyder til voksestedet. Flere arter stammer fra østeuropæiske saltstepper, hvis særlige klima og jordbund præger planterne. Bladene er således forsynet med kirtler, hvorfra overflødigt salt udskilles som hvide, skælformede krystaller på bladene. Blomsterne er oftest bitte små, men sidder samlet i store brude slør lignende blomsterstande af stor dekorativ virkning. I haverne dyrkes visse arter som sommerblomster og andre som stauder.

 

Hindebægerarten Limonium macrophyllum fra Tenerife trives herhjemme kun i  koldhus.

 

Den enårige akshindebæger (Limonium suworowii) er velegnet til tørrede buketter.

 

Vækstkrav: De hindebægerarter, som oprindelig er steppeplanter, kræver tør jord og fuld sol, mens andre typer skal have en mere fugtig engbund. Nogle få arter er hårdføre i Danmark; men en lang række arter kan kun dyrkes i

alpinum (et drivhus, specielt til alpe­planter), koldhus eller udendørs på veldrænet jord med vinterdækning.

 

Pleje: Alle hindebægerarter formeres lettest ved frø, som sås tidligt om foråret i jordpotter indendørs og ud­plantes på friland fra midten af maj. De flerårige arter kan deles, men det er vanskeligt at få tilstrækkelig rod på de nye enkeltplanter , så også i dette tilfælde vil man foretrække frøforme­ring. På blæsende steder vil de tunge blomsterstande let vælte; men opbin­ding er vanskelig at foretage, uden at det går ud over blomsterstandens sirli­ge form. Afpudsning er unødvendig; nedskæring af den visne top bør ske om foråret.

 

Anvendelse: De en- eller toårige arter kan sås eller plantes i forgrunden af blomsterbede, men hører især hjemme i snithaven, idet de smukke blomster­stande er fortrinlige »evighedsblom­ster«, der efter omhyggelig tørring er meget holdbare. De flerårige typer kan indgå i staudebedene, på tørmure og stengærder, ved terrasser eller i atri­umhaven.

 

Arter:

Limonium bellidifolium er en næsten stedsegrøn staude, som vokser ved kyster og saltsumpe. Planten har et udbredt, vandret rodsystem og spatel­formede, grove blade, samlet i en roset direkte på jordoverfladen. Blomsterne er sart lilla og samlet i store, forgrene­de blomsterstande, der er fremme fra august til oktober. Hele planten bliver knap høj. Den er ikke helt hårdfør og trives bedst i koldhus. Vil man prøve den på friland, bør jorden være veldrænet, og der må sørges for vinterdækning.

 

Limonium bonduellii (gul hindebæger) er en toårig plante, der dog også kan dyrkes som enårig. Den har gule, hin­deagtige bægerblade, blomstrer fra au­gust til oktober og er velegnet til tørring.

 

Limonium latifolium (sølvhindebæger) er en staude med sølvhvide bægerblade på blomsterne, som udvikles fra maj til juli. Den er oprindelig en steppeplante og stammer fra det russiske »sort­jordsområde«. Planten har en træag­tig, kraftig rodstok og lange, tæthårede blade, tæt besat med hvide, saltudskillende kirtler. Blomsterne er lavendelblå. Hele planten bliver om­kring høj. Denne art kan anven­des i et staudebed med tør jord og fuld sol. Blomsterstandene er velegnede til afskæring og tørring.

 

Limonium macrophyllum er en stedse­grøn halvbusk, som stammer fra Tene­rife og herhjemme kun kan dyrkes i koldhus. Den bliver høj, har store blade og en kun let forgrenet blomsterstand i juli-august med gule eller hvide blomster samt blå bæger­blade.

 

Limonium sinuatum er en toårig plante med grove hår på alle plantedele. Den blomstrer fra juli til september med små gule blomster, der hver er indhyllet i et blåt, hindeagtigt bæger. Af denne art sælges frøblandinger med hvide, gule, indigoblå og mørkrosa farver.

 

Limonium suworowii (akshindebæger) er en enårig plante med aksformede blomsterstande, velegnet til tørring. Blomsterfarven er mørkrosa.

 

Limonium tataricum er en staude på 's højde. Den har blågrå blade og hvide bægerblade om den røde krone. Toppen har vanskeligt ved at holde sig oprejst. God til tørring.

 

Limonium vulgare (tætblomstret hin­debæger) er vildtvoksende på strand­enge i Danmark, om end sjælden. Blomsterne er lyst lavendelblå. Ikke egnet til dyrkning i haver.

 

Tætblomstret hindebæger (Limonium vulgare) vokser flere steder på strandenge i Danmark.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (11 stemmer)
Siden er blevet set 7.713 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her