Logo

Natlys - Oenothera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Natlys - Oenothera

Navnet natlys fortæller, at blomsterne ikke er åbne hele døgnet, men kun om aftenen og om natten. Samme egen­skab er antydet i det folkelige navn klokken-otte-blomst. Natlys omfatter en-, to- eller flerårige urter, sjældnere halvbuske, med spredte blade på de oftest rødlige, oprette eller nedliggen­de stængler. Blomsterne er gule, firtal­lige og oversædige. Blomsterbunden er forlænget oven på frugtknuden som et snævert rør og bærer i randen 4 bæ­gerblade, 4 kronblade og 8 støvdrage­re. Griflen er lang med tydeligt firdelt støvfang. Frugten er en firrummet kap­sel, der åbner sig på langs. Vækstkrav, pleje og anvendelse er omtalt under de enkelte arter.

 

Natlys udfolder sin smukke blomstring i de rigtblomstrende halvskærme sidst på eftermid­dagen eller først på aftenen.

 

Arter:

Almindelig natlys (Oenothera tetragona) har oprette, tætstillede, glatte, oftest rødlige skud. Bladene er æg-Iancetformede og blågrønne; de nedre er stilkede. Blomsterne er gule og sidder i halvskærme i spidsen af de 50-80 cm høje stængler. Planten er flerårig og dyrkes som staude på al slags jord i fuld sol, men er særdeles velegnet på sandede jorder i læ. Sorten Oenothera tetragona var. fraseri har helt glatte stængler med et væld af gule blomster. Endnu mere rigtblomstren­de er sorten 'Fyrværkeri', der inden udspringet står med aflange, røde knopper. Den er ligeledes nøjsom og udvikler sig smukkest på en sandet, mager jord i fuld sol.

 

Klitnatlys (Oenothera ammophila) er en tæt, filthåret, toårig plante, som første år danner en roset af lancetfor­mede blade, fra hvilken der følgende år opsendes en 40-80 cm høj, prikket stængel med små rødlige, vorte lignende udvækster. Den ender i en, inden blomstringen nikkende, klase med løvbladlignende højblade. Blomsterne er gule og har 11-16 mm lange kron­blade. Arten findes vildtvoksende i klit­ter og er ret ny i den danske flora, idet den første gang blev fundet ved den jyske vestkyst i 1926; den har siden bredt sig til hele vestkysten fra Rømø til Skagen.

 

Krybende natlys (Oenothera missouriensis) er en særdeles smuk og velegnet stenbedsplante, der blomstrer hele sommeren. Krybende natlys har nedliggende til opstigende stængel, der er næsten sølvhåret og med linje-lancetformede, spidse blade. Blomsterne er citrongule og meget store, indtil 10 cm i diameter. Frugten er en kapsel med 4 vinger. Planten, der kun bliver indtil 25 cm høj, trives bedst i en let og tør jord, hvor den til gengæld er fuldt hårdfør. Blomstringen varer fra juni og det meste af somme­ren, og planten er derfor særdeles værdifuld som stenhøjsplante. Den formeres udelukkende ved frø.

 

Sølvnatlys (Oenothera speciosa) har opstigende eller oprette, hårede stæng­ler med lancetformede, tandede til flerfligede blade. Blomsterne er hvidli­ge med et svagt rødt skær, ca. 5 cm i diameter og fremme i juli-august. Kræver en lun vokseplads, hvor den imidlertid kan brede sig kraftigt ved underjordiske udløbere.

 

Toårig natlys (Oenothera biennis) dan­ner det første år en roset af stilkede, aflangt elliptiske blade, hvorfra der det følgende år fremkommer en 50-80 cm høj, kraftig stængel, der øverst bærer et tyndt aks af talrige store, gule, vellugtende blomster. Frugten er en firklappet kapsel med kantede frø. Planten ses oftest på sandjord langs vore kyster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (35 stemmer)
Siden er blevet set 12.865 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
358327-05-2015 22:31:30 gunnar stavnsbo
brug kl-otte natlys til snaps

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her