Skovlilje er statelige og i Danmark ret sjældne orkideer. Slægtsnavnet hidrører fra græsk kefale = hoved og anthera = støvknap og hentyder til, at støvknappen ligner et lille hoved, placeret på en stilk oven på griffelstøtten. Skovlilje vokser især i lyse nåleskove på kalkholdig bund.
Hvor vore skovliljer ikke er fredede, som tilfældet er på Møns Klint, bør de sikres videre vækst ved, at man undlader plukning eller opgravning, ligegyldigt hvor fristende det end kan være at sikre sig en plante til sin egen have. Nyd orkideerne på deres naturlige voksested og lad dem være i fred!
Rød skovlilje (Cephalanthera rubra) er en sjælden orkide, som kun findes på Møns Klint og enkelte andre steder.
Arter:
Hvidgul skovlilje (Cephalanthera damasonium) har hvidlige blomster, som er næsten skjult af bladene. Den hører hjemme i Mellemeuropa og findes i Danmark kun på Møns Klint og enkelte steder i Sydsjælland og på Falster.
Rød skovlilje (Cephalanthera rubra) er afbildet på tegningen forrest i denne artikel. Den har enlige, 30 cm høje stængler med lancetformede blade og røde blomster med hvidlig læbe. Den breder sig ved knopskydning fra rodsystemet. Den findes i Syd- og Mellemeuropa og i Danmark på Møns Klint og nogle få andre steder.
Sværdskovlilje (Cephalanthera longifolia) er vildtvoksende i det meste af Europa. I Danmark er den næsten helt forsvundet, muligvis på grund af den moderne, intensive skovdrift. Den er kendetegnet ved de hvide, oprette blomster med en gul plet på den brede læbe. Den kendes fra hvidgul skovlilje ved at have smallere løvblade og korte støtteblade i blomsteraksene.