Logo

Akselrøn - Sorbus aria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Akselrøn - Sorbus aria 

Blomstring: Hvide blomsterskærme juni. Frugt: Røde bær i september.

 

Akselrøn (Sorbus aria). De røde frugter, rønnebær, brugte man tidligere, i tørret stand, som rosiner.

 

Akselrøn har en ret bred, regelmæssig kegleformet krone. De unge kviste har en grålig filt. De ældre grene er glatte og olivenbrune, men bliver ligesom stammerne mørkebrune.

Bladene er ret store, omvendt ægfor­mede - cirkelrunde. Bladranden er svagt dobbelt savtandet. Som unge er bladene hvidfiltede på begge sider, men filten falder hurtigt af oversiden, som bliver noget matgrøn. Undersiden beholder sin filt, og når vinden bevæ­ger bladene, giver det et karakteristisk og smukt lys-spil. Blomsterne er hvide og sidder i dusk eller halvskærm. Blomstringen finder sted i begyndelsen af juni, og bestøvningen klares af in­sekter, især bier. Frugterne, rønnebær, er ret store og klart røde. Frugtkødet er sødligt og ret saftigt, men har den typiske rønnebærsmag. Tidligere har man i ufredstider tørret bærrene og brugt dem som erstatning for rosiner.

 

Akselrøn bliver her i landet op til ca. 10 m højt og ca. halvt så bredt. Vildt­voksende findes den i de milde egne på Lolland-Falster og Bornholm. Den yn­der kalkbund og er et almindeligt træ i Dolomitterne. Udover ønske om kalk­holdig jord synes akselrøn ikke at stille særlige krav til pasning eller læ.

Akselrøn formeres normalt ved frø, men kan let formeres ved stiklinger. Træet bør stå ret frit, så man kan få fornøjelse af lysspillet i bladene. Den egner sig ikke til den mindre have, men den vil være god til parker og rekreative arealer. Den skal ikke plan­tes ved veje eller stier, da frugterne kan svine ganske godt. Når bærrene modner, besøges træerne med stor ihærdighed af stære og andre bæræden­de fugle, hvis efterladenskaber forure­ner arealet under træerne. Opstil ikke bænke under træerne, og anvend ikke akselrøn på parkeringspladser.

Den kødfulde, saftige og søde frugt er fortrinlig til gele når den er fuldmoden. Desværre forgriber fuglene sig oftest på bærrene, før de er helt modne.

 

Akselrøn (Sorbus aria) kan her i landet blive op til 10 m høj.

--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (15 stemmer)
Siden er blevet set 6.814 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1119928-05-2017 16:59:56 Peter Ole Kvint
Stævning er at man lader stuppen stå så den kan skyde igen. Dette overlever den nok ikke. Styning er at man tager alle grenene, i en bestemt højde, typisk i 4 meters højde. Dette overlever den nok heller ikke. Beskæring er at man tager nogle få udvalgte grene, og saver dem et stykke ude af grenen, og dernæst saver man stappen af ved stammen, eller lidt ude hvis der kant imellem gren og stamme. En stap er en gren-stup.
1118124-05-2017 11:04:03 Jonna
Tak, så venter jeg til august. Skal de så helst stynes eller stævnes?
1118024-05-2017 00:40:36 Peter Ole Kvint
Akselrøn bør ikke skæres, men hvis det er nødvendig, så bør det ske i august.
1117523-05-2017 08:55:53 Jonna
Hvordan beskæres akselrøn bedst?

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her