Kaffetræet hører hjemme i Etiopiens sydvestlige højland, hvor det udvikles til et ca. 10m højt, pyramideformet træ. På ældre dele er barken mørkebrun, mens de unge skud er grønligbrune. Bladene er modsatte, kortstilkede og helrandede med en buklet rand; de er skinnende grønne, noget læderagtige og bliver ca. 20 cm lange og 4-8 cm brede. Blomsterne kommer i småklynger i bladhjørnerne på et-års skuddene. De er ret små, hvide eller flødefarvede og har en dejlig duft.
Ca. 9 måneder efter blomstringen modner frugterne. Frugten er et bær på størrelse med et kirsebær og rødt ved modenhed. I bærret er der to ret store frø, kaffebønnerne. Efter høsten befris kernerne for frugtkød og hinder gennem nogle processer, som foregår ved Solens og gæringens hjælp; selvom disse processer udføres ret primitivt, har de stor betydning for kvaliteten af den kaffe, som senere drikkes. Når bønnerne er rensede og tørre, sækkes de og sælges. På bestemmelsesstedet ristes og males de og kan derefter bruges til kaffe.
Kaffe dyrkes i store dele af troperne og subtroperne i højder mellem 200 og 2500 m. Træet kræver megen fugtighed; men det skal hvert år have mindst to måneders tørke. Især de unge planter må beskyttes mod direkte stærk sol; derfor dyrkes kaffe træerne ofte under andre træer eller imellem f.eks. bananplanter. De første kaffeplantager synes at have ligget i Sydvestarabien, det nuværende Yemen, og bønnerne blev afskibet fra havnen Mokka.
Den kaffe, som drikkes her i landet, er som regel af blandet oprindelse, men kommer hovedsagelig fra Sydamerika.
Dyrkning i stue: Kaffetræet er i de senere år blevet dyrket ret almindeligt som potteplante, og det kan i en stue eller i drivhus nå en højde på 150-200 cm, hvis det om vinteren står lyst og om foråret og sommeren står i halvskygge. Stueplanten er en særlig sort, Coffea arabica 'Nana'. Den formeres som regel ved frø, som sås, så snart frøene er kommet hjem, på 22-25°C undervarme; efter spiringen pottes småplanterne og holdes ved 20-24°C om sommeren; men om vinteren må temperaturen, især om natten, gerne synke til ca. 16°C. Kaffetræet tåler sommerophold på terrassen eller i haven.
Sørger man for passende store potter, rigelig med næring og ret høje temperaturer til kaffetræet, kan man høste sin egen kaffe, når planten er 4-5 år gammel. Det kritiske tidspunkt synes at være blomstringstiden, hvor temperaturen ikke bør komme under ca. 18°C. Desuden må man sørge for kunstig bestøvning.
Når efteråret kommer, bør man vande sparsomt og sænke temperaturen. I december og januar, hvor der er meget lidt lys, skal der vandes meget sparsomt; men i begyndelsen af februar forøges vandingen, og der gives næring. Det vil også være umagen værd at foretage en omplantning ved starten. I vækstperioden bør man desuden passe på, at luftfugtigheden ikke bliver for lav.
Kaffetræ (Coffea arabica) er en smuk, friskgrøn stueplante.
Dværgformen af kaffe træ (Coffea arabica 'Nana') er en nem stueplante til lyse vinduer uden direkte sol.
For at holde kaffetræet nede i en størrelse, så det kan dyrkes i stue eller drivhus, kan man høste bønnerne ved at skære de grene af, som bærer frugt, blot man lader et lille grenstykke sidde, som kan fortsætte væksten.
Andre arter: Foruden det »arabiske« kaffetræ (Coffea arabica) findes der
ca. 40 andre arter af slægten, men kun bønnerne fra tre arter har interesse som råvare for drikken, imhambanakaffe (Coffea racemosa), liberiakaffe (Coffea liberica) og robusta- eller congo-kaffe (Coffea canephora).