Logo

Kinatræ - Cinchona officinalis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kinatræ - Cinchona officinalis

Kinatræet vokser vildt i Andesbjerge­ne fra Peru nordpå i højder mellem 1000 og 3000 m. Det bliver her 15-20 m højt; det har rødbrun bark og blan­ke, helrandede, modsatstillede blade. Blomsterne er hvidlige, røde eller vio­lette og sidder i toppe, som minder om syrenernes blomsterstand. Frugten er en torummet kapsel med mange vinge­de frø. Formeringen sker ved frø, men højtydende kloner kan formeres ved podning.

Spanierne lærte allerede i begyndelsen af det 17. årh. at anvende afkog af barken mod sumpfeber (malaria) og andre tropiske febersygdomme. Nav­net Cinchona skyldes ifølge Linnè, at en af de første standspersoner, der blev kureret ved hjælp af kininafkoget, var en guvernørfrue ved navn Cin­chon. Navnets egentlige oprindelse fin­des dog i indianersproget quechuá, hvor planten kaldtes quina quina (»barken over al bark«). I 1640 kendes barkafkog fra kinatræet i Spanien, hvorfra det blev udbredt som et middel mod malaria, der hærgede det sydlige Europa i slutningen af Trediveårskri­gen. Kinatræ dyrkes overalt i troperne, men indtil 1941 leverede lava 90% af verdensforbruget af kinin.

Når træerne er ca. 20 år gamle, ryddes de, og barken fra top og rod skrælles af. Selve stoffet kinin udvindes dels ved kogning af barken, dels ved damp­destillation.

 

Pleje: Kinatræ er hos os en typisk varmhusplante, som kan dyrkes ved 20°C året rundt. Luften skal have en høj fugtighedsgrad, og jorden skal væ­re næringsrig enhedsjord. Træet er stedsegrønt og blomstrer kun sjældent. Andre arter: Af og til dyrkes en nær slægtning af kinatræ. Cinchona pube­scens. Den er ligeledes stedsegrøn og har rosenrøde blomster tidligt om foråret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 4.410 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her