Logo

Oliventræ - Olea europaea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Oliventræ - Olea europaea

Oliventræet stammer fra Orienten og blev i oldtiden udbredt langs Middel­havets kystegne som en af vore ældste kulturplanter. Det trives i de egne, hvor der er rigelig vinterregn og som­mertørke; træet trives selv der, hvor jorden er næsten borteroderet, så at ikke meget andet kan gro. Det tåler temperaturer ned til -8°C, og kølige perioder om vinteren er nødvendige for blomstringen. Om sommeren kan oliventræet tåle meget høje temperaturer. Fra Middelhavsegnene er det indført til New Zealand, Sydafrika og California.


Det bliver sjældent over 10 m højt, og hvor træerne passes, holdes de lave for at lette frugtplukningen. Bladene er modsatte, kortstilkede, smalt lancetformede og læderagtige med mørkegrøn overside og gråfiltet underside. Blomsterne er små, hvide og vellugtende; de sidder i små klaser i bladhjørnerne; blomstringen falder tidligt på året. Frugterne er runde eller aflange og ligner små blommer; de bliver ved modenhed sorte. Nogle frugter plukkes grønne og umodne; på dette stadium indeholder frugten et glykosid, som smager meget bittert; men bitterstoffet fjernes, når man læg­ger de grønne frugter i lud i nogle dage; derefter skylles luden ud med flere hold vand, hvorefter frugterne lægges i en 6-8% saltlage. Efter 1-6 måneder i lagen kan frugterne bruges som pynt til forskellige retter eller til cocktails.


De modne frugter, som plukkes om vinteren, presses let og uden varme, hvorved man får den fine »jomfruolie«. Resten presses noget hårdere og under moderat varme; pro­duktet bliver spiseolie. Ved at presse under endnu højere temperatur fås mere olie, som anvendes som madlav­nings- eller lampeolie. Endelig presses den sidste olie ud ved høj temperatur og brug af olieopløsende midler; her­ved udvindes olie, som kan anvendes til billigere sæber m.m. Olieindholdet i frugtkødet kan være 60%, mens det i kernerne ligger på 12-15%.

 

Oliventræ - Olea europaea

I Middelhavslandene ser man ofte århundredgamle oliventræer på over 10 m's højde.

 

Oliventræ - Olea europaea

Olivengren med umodne frugter, som vi bruger til pynt på maden.

 

Pleje: Oliventræet bør hos os dyrkes i kraftig jord og have rigeligt vand og næring i vækstsæsonen. Om vinteren skæres der kraftigt ned på vandingen. Formeringen sker ved frø eller ved stiklinger af modent træ, som skæres om vinteren. Som stueplante spiller oliventræet ingen rolle; men det kan dyrkes som baljeplante på en lun plads i haven og tages ind efter den første frost, der giver mulighed for blom­string og frugtsætning.

 

Andre arter:

Kap-oliven (Olea capen­sis) fra Sydafrika danner en lille busk med store, vellugtende, hvide blomster i endestillede klaser. Bladene kan blive 10 cm lange.

 

Gulbladet oliven (Olea chrysophylla) fra tropisk Afrika har kortstilkede, lancetformede blade med gulbrun filt på undersiden. De hvide blomster duf­ter behageligt.





Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (55 stemmer)
Siden er blevet set 21.351 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1097025-03-2017 19:45:39 jytte
min oliven - står i opvarmet havestue - får om foråret vatlignende totter på de yderste spidser af nye skud, er det lus ?? har prøvet sæbevand, virker ikke
520509-05-2016 10:43:34 Hanne J
JEg har et oliventræ som jeg ikke kunne få opbevaret i vinters derfor tog jeg det inden for. Det var så ganske dumt da den tabte alle bladene og den ser ud til at være færdig... Det jeg vil spørge om er, kan jeg få liv i det igen - måske ved at klippe det ned elle andet? Det er et meget stort træ over 2 meter og med en stor opad gående krone Håber meget der er nogen der er behjælplig med svar.
245011-10-2014 11:05:42 Hanne
Hej, Jeg har et oliventræ der er ca 2,6 m og det vil jeg spørge om om jeg kan tage det ind i stuen her i vinter? Vil også gerne vide om det skal plantes om hvis jeg kan tage det ind? Alternativet er at det skal på plantehotel og hvis det ender med det, skal jeg så omplante inden så det har noget næring i vintermånederne eller er det bedst på et andet tidspunkt at omplante? Mange hilsner Hanne
245119-06-2012 16:54:55 Merete
Jeg har et fint lille oliventræ i min sydvendte vindueskarm. I skriver at "som stueplante spiller oliventræet ingen rolle" betyder det at træet ikke kan trives indendørs eller hvad? Jeg glædes dagligt over det lille træ og håber det vil trives bedre i vinduet end på min forblæste nordvendte altan? Mvh Merete.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her