Logo

Beskæring – Stikkelsbær

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder



Stikkelsbær kan formes på forskellige måder, men de dyrkes meget almindeligt som buske med en kort stamme eller forgrening helt nede fra jorden, som illustreret her ...

Stikkelsbær er let at beskære, selvom tornene kan gøre det lidt ubehageligt. Sommerens vækst afkortes med mellem en tredjedel og halvdelen af hovedgrenene, hvorefter sideskuddene afkortes til to knopper.

 

Stikkelsbær kan formes på forskellige måder, men de dyrkes meget almindeligt som buske med en kort stamme eller forgrening helt nede fra jorden, som illustreret. Hovedbeskæringen sker om vinteren, men supplerende sommerbeskæring kan foretages for at holde busken "åben" og godt ventileret for at reducere risikoen for meldug og andre sygdomme.

 

SOMMERBESKÆRING

Selvom sommerbeskæring ikke er meget vigtig, hjælper det til at holde busken mere åben, det øger luftcirkulationen og reducerer dermed risikoen for sygdomme som meldug. Beskæringen sker midt på sommeren. Alle sideskud skæres tilbage til fem blade fra udspringspunktet. Hovedskuddene afkortes ikke på dette tidspunkt.

 

Artikel billede

A. Det virker altid afskrækkende at beskære stikkelsbær, og tornene gør det ikke lettere. Men hvis man bruger handsker og går metodisk til værks, er det forholdsvis enkelt.

 

Artikel billede

B. Alle meget lavtsiddende, dårligt placerede eller krydsende skud fjernes. Forsøg at holde midten af busken så åben som muligt.

 

Artikel billede

C. Foregående sommers vækst afkortes med mellem en tredjedel og halvdelen på hovedskuddene.

 

Artikel billede

D. Sideskuddene skæres tilbage til to knopper fra det gamle ved.

 

Artikel billede

E. Efter beskæring vil busken have bevaret sin gamle form, men den vil være mindre tæt og sammenfiltret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (54 stemmer)
Siden er blevet set 29.149 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her