Neoregelia har fået sit navn til ære for den tyskfødte botaniker Eduard August van Regel (1815-92), som var direktør, først for den botaniske have i Ziirich, senere i det daværende Skt. Petersborg, nu Leningrad.
Neoregelia er en af de talrige planteslægter inden for ananasfamilien. Den stammer fra tropisk Brasilien, hvor den gror epifytisk, dvs. den vokser på andre planter uden at tage næring fra dem. Dronningens rubinsmykke har tungeformede, oftest savtakkede eller tornede blade med afrundede bladspidser; bladene danner en roset. Blomsterne sidder meget tæt i en klase nede mellem bladrosettens inderste blade. Kun få blomster er åbne samtidig.
Arter: Som potteplante er Neoregelia carolinae den mest anvendte. Den har en ret flad bladroset med 30-40 cm lange og ca. 2'/2 cm brede blade. De er grønne med kraftig rød farve nærmest centrum. Blomsterne er purpurrøde eller violette. Sorten Neoregelia carolinae 'Tricolor' har glinsende grønne blade med cremehvide striber ind mod midten. Når planten er ved at blomstre, bliver bladene rødfarvede ind mod midten. Denne sort kan kun formeres ved hjælp af stiklinger, dersom striberne i bladene skal bibeholdes. Ved frøformering bliver bladene ensfarvet grønne.
Den brogetbladede sort 'Tricolor' af dronningens rubinsmykke (Neoregelia carolinae) er den, man oftest ser i handelen.
Neoregelia concentrica danner en stiv roset, bestående af op til 30 cm lange blade, der er grønne med purpur pletter på oversiden og korte, mørke torne langs bladranden. Ved blomstring bliver de midterste blade purpur-karminfarvede med sorte spidser. De blå blomster sidder i midten af bladtragten.
Pleje: Dronningens rubinsmykke kræver en lys vokseplads og høj luftfugtighed. Hvis planterne står for mørkt, mister bladene deres farvetegninger; de tåler dog ikke direkte sol i den lyseste tid. I vækstsæsonen tilføres regelmæssigt næringsstof, og bladtragten holdes fyldt med vand, undtagen hen mod blomstringen, hvor tragten holdes mere tør. Næringen tilføres via pottejorden, der ikke må blive for våd, fordi de svage rødder derved kan kvæles. Temperaturen må ikke komme under 15-20°C om vinteren. Som pottejord kan anvendes en let, humusrig jord (bladjord, enhedsjord tilsat spagnum). For at luftfugtigheden kan holdes tilstrækkelig høj, kan planten anbringes på en omvendt urtepotte, der er stillet i en vandfyldt skål.
Formering: Neoregelia kan formeres ved hjælp af både stiklinger og frø. Ved stiklinger forstås her de planter, som udvikles ved siden af den oprindelige plante, moderplanten. Når småplanterne er blevet ca. halvt så store som moderplanten, skæres de fri fra moderplanten og pottes i en luftig pottejord, fx sandblandet enhedsjord . Ved frøformering sår man i enhedsjord af P-typen, og frøene lægges oven på jorden, idet de kræver lys under spiringen. Frøene tåler ikke udtørring, og det kan give vanskeligheder med dækkematerialet, der må være gennemsigtigt (glas eller plastic). For at kunne spire kræver frøene en jordtemperatur på 25°C. Hvis man formerer dronningens rubinsmykke ved hjælp af stiklinger, varer det 1-2 år, før de blomstrer, mens det varer 3-4 år, før frøformerede planter blomstrer. Til samme familie som Neoregelia hører en lang række andre, nemme stueplanter.