Den tredje del af Ficus omhandler to klatrende eller rankende varieteter, hvoraf den første, Ficus pumila, er overordentlig populær.
Ficus pumila (det betyder lille figen) også kendt som Ficus repens (krybende) er den bedst kendte af de to planter. Dens små, nærmest runde blade på godt l cm i tværmål, sidder på trådformede ranker, som kan kravle overalt. Den vil kravle op ad muren i en vinterhave, hvor den holder fast og hurtigt danner et tæt grønt dække. Den kan også med held løbe op ad stammer og mosstativer. Den kræver skygge og fugtig luft. Får den lov til at blive tør, vil den omgående gå ud. Holdes den passende fugtig, trives den fint som hængeplante eller i en stor flaskehave, hvor den vil blive frodig i den fugtige luft. Den vokser vildt både i Kina og Japan og kom til Vesten i 1721. Undertiden ses en brogetbladet form.
Ficus radicans »Variegata« er den anden klatrende art, som findes i handelen. De brogede blade er større, indtil 5 cm lange, og prikkede. Planten stammer fra 0stindien og kom hertil mere end 150 år senere end Ficus pumila. Ligesom denne skal den have fugtige omgivelser for at trives, men den kræver mere lys for at bevare prikkerne.
Disse planter skal købes med en tæt, busket vækst. De må ingen krøllede blade have, og den ny vækst skal være begyndt.
Billede øverst: Ficus pumila er den almindeligste af de rankende Ficus. Den er let at dyrke, blot den ikke tørrer ud, og kan enten dyrkes krybende eller klatrende op ad en mospind.
Den brogetbladede form Ficus pumila »Variegata« vokser langsommere end dens grønne slægtninge, og ses sjældnere.
STØRRELSE: Da det drejer sig om klatreplanter, kan de brede sig over et stort område, så det er vanskeligt at angive deres størrelse. Omkring et mosstativ bliver de ca. 1,2 m høje.
VÆKST: Ficus pumila sætter flere 30-45 cm lange ranker om året. Ficus radicans vokser langsommere, ca.15 cm pr. år. Bladene hos Ficus pumila bliver større og mere aflange, når planten bliver ældre.
BLOMSTRING: Blomstrer normalt ikke i stuen, men dyrkes de udplantet i en vinterhave kan de af og til blomstre om sommeren.
DUFT: Ingen.
LYS: Ficus pumila er en god skyggetålende plante, som ikke tåler sol. Ficus pumila »Variegata« og Ficus radicans skal stå noget lysere.
TEMPERATUR: Ficus pumila tåler en temperatur ned til 7°C. Ficus radicans foretrækker 12°C. Ingen af dem tager skade af sommervarmen, blot de aldrig får lov at tørre ud.
VAND: De skal have masser af vand og må aldrig blive tørre. Om sommeren vandes 2-3 gange ugentlig, om vinteren 1 gang hver uge forudsat de står køligt, dvs. under 10°C.
GØDNING: I vækstsæsonen tilsættes vandingsvandet flydende gødning hver 14. dag.
LUFTFUGTIGHED: For at holde luften fugtig om sommeren, overbruses de hver dag. Om vinteren er hver anden dag nok. Står planten i centralvarme, må den dog have douche hver dag året rundt.
RENGØRING: Overbrusningen skulle være tilstrækkeligt. I modsætning til de storbladede Ficus holder disse ikke af bladglans.
STUELUFT: Ingen af planterne tåler at stå for varmt og tørt.
JORD: Pottejord nr. 2, enten på lermuld- eller spagnum basis.
OMPOTNING: Hvert forår. Når planten bliver ældre kan man klare sig med en topdressing i stedet.
BESKÆRING: Om foråret kan de skæres tilbage, hvis de er blevet uskønne i væksten, og for at fremme nyvækst.
FORMERING: Om foråret tager man ca. lange skudspidsstiklinge, sætter dem under plasticpose ved ca. 18°C. Ficus radicans» Variegata« kan aflægges. Tilbered en lille potte med dræn og en blanding af lige dele pottejord og groft sand, vælg en kraftig ranke. Den skæres ikke fra moderplanten, men ledes ned i den lille potte, så den ved foden af et blad holdes fast mod overfladen. Nye rødder vil udvikles, hvor bladstilken udgår fra stængelen. Når den har skudt nye blade, skæres den fra moderplanten.
LEVETID: Meget holdbar forudsat at både jord og luft holdes fugtig. SELSKABSPLANTER: Velegnede i sammenplantninger og også i den fugtige luft i en flaskehave.
LET/VANSKELIG: Let, hvis man følger reglerne.
Ompotning
1. Pot om om foråret, hvis rødderne fylder potten ud, og vandet løber lige igennem. Vand den igennem.
2. Klargør nummeret større potte med drænlag og et lag fugtig kompost nr. 2.
3. Hold potten i den ene hånd og støt potte klumpen. Bank potteranden, til klumpen løsner sig.
4. Uden at beskadige rødderne fjernes en del af den gamle jord med en pind eller blyant.
5. Stil planten midt i den ny potte.
6. Fyld op med frisk kompost, så rødderne er dækket, pres jorden til, og stil planten skygget og uden vand et par dage, det fremmer rodvæksten.
Anbringelse af en mospind
1. Tilbered en potte med drænlag og et lag kompost nr. 2.
2. Anbring mospinden, der holdes på plads med lidt kompost.
3. Bank planten ud af potten.
4. Plant den ved siden af mospinden.
5. Fyld op med ny kompost, så alle rødder er dækkede. Pres jorden sammen.
6. Med mellemrum bindes rankerne til mospinden med bast eller lignende.
Stiklingeformering
1. Tag 10 cm lange skudspidser om foråret. Klargør ikke for dybe potter med dræn og lige dele sand og kompost nr. 1.
2. Man tager skudspidser med sunde blade og en endeknop. Da bladene er små og sidder tæt, bliver det her mere end to bladpar. Skær af lige over et blad.
3. Tilskær stiklingen lige under et blad.
4. Fjern det nederste par blade.
5 Dyp snitfladen i hormonpudder og ryst det overskydende af
6. Stik huller i komposten.
7. Anbring stiklingen, så den når bunden af hullet og bladene er fri af komposten.
8. Gennemvand og dæk med plasticpose holdt oppe af en bøjle. Fjern posen 5 minutter hver dag, men lad ikke jorden blive tør. Stil den ved ca. 18°C. Ca. 3 uger senere fjernes posen, og når væksten er godt i gang pottes i almindelig kompost.
Hvad gik galt?
1. Gule blade og bladfald. Planten er overvandet eller står i vand. Lad den tørre og vand mindre.
2. Hvide uldagtige pletter på bladene. Uldlus.
Fjernes med vatpind dyppet i sprit, eller sprøjtes med malathion.
3. Bladene tørrer ud. For tør. Lad den suge vand i en spand, og vand regelmæssigt.
Er den helt udtørrer, står den ikke til at redde.
4. Bladene misfarvede med skjoldformede insekter på undersiden. Skjoldlus.
Fjernes med vatpind dyppet i sprit.
5. Gule blade med spind på undersiden. Rødt spind.
Sprøjt med malathion. Øg luftfugtigheden ved en daglig douche.