Logo

Hawaiiblomst - Hibiscus rosa-sinensis 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hawaiiblomst kom til Europa fra Kina i 1700-tallet. Dengang kendte man kun tre forskellige sorter. Nu har man fremelsket utallige nye former og farver. Billederne her viser nogle smukke eksempler.

 

Hawaiiblomst blomstrer uhyre flittigt, men den enkelte blomst holder sjældent mere end en dag. Man kan selv bestemme, hvornår den skal blomstre, og hvis man venter med at beskære den, kan den blomstre hele vinteren.

Der findes et par hundrede arter af Hibiscus. De fleste vokser i troperne, og hawaiiblomst kommer fra Kina. Rosa-sinensis betyder da også »kinesisk rose«. Den kom til Europa allerede i 1700-tallet og har siden været en skattet og rigtblomstrende stueplante. Den oprindelige art har store, røde blomster, men man har fremavlet en mængde sorter, som både kan have enkelte og fyldte blomster i farverne rød, lyserød, orange, gul, beige, hvid - og plettet. Blomsterne kommer altid på de nye skud, og de holder sjældent mere end en dag, men til gengæld vil den ene blomst ofte afløse den anden. De fleste hawaiiblomster har mørkegrønne, groft savtakkede blade, men der findes en variant med brogede blade. Der er nærmest tradition for, at hawaiiblomst her i landet skal blomstre fra april til oktober og derefter stilles køligt. Men hvis man i stedet lader sin hawaiiblomst overvintre ved stuetemperatur og passer den omhyggeligt med vand og en svag gødningsopløsning, så vil man blive belønnet med mange blomster i vinterens løb. I april kan man. så skære sin hawaiiblomst tilbage og omplante den, når den igen er kommet i vækst. Så får man ganske vist ikke så mange blomster om foråret og sommeren, men da er man jo også omgivet af så megen anden frodighed. Når man beskærer planten, skal man lægge mærke til, hvordan de små øjne på stilken vender. Skærer man lige over en knop, der vender indad, får man en mere kompakt plante; skærer man over en knop, der vender udad, får man en mere åben plante.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Hawaiiblomst skal have meget vand i vækstperioden, og lader man den stå ved stuetemperatur om vinteren, må man også fortsætte med at vande - og gøde, selvom man skal anvende en svagere gødningsopløsning. Hvis planten står køl igt - ved 12-15°C - skal der vandes sparsomt.

Når man har beskåret og omplantet sin hawaiiblomst, skal den ikke gødes før 45 uger senere. Ellers kan der tilføres en gødningsopløsning en gang om ugen hele sommeren, mens der om vinteren kun gødes hver tredje uge.

Artikel billede Lys og temperatur

Hawaiiblomst tåler meget lys, men i et sydvindue må den skærmes mod den skarpeste sol. Mod øst og vest trives den fint. Hvis den får det for varmt og tørt, risikerer man, at den taber knopperne - og især om vinteren - også blade.

Har man en lun og solrig plads i haven eller på altanen, kan hawaiiblomst have

godt af at stå ude en del af sommeren.

Artikel billede Jord og omplantning

Hawaiiblomst bør omplantes hvert år, og man kan gøre det i marts-april, når de nye skud er kommet i god vækst efter tilbageskæringen. Skærer man først tilbage i marts, kan man omplante i juni eller senere.

Pottejorden skal være næringsrig og helst indeholde tørvemuld og sand. Sandet gør jorden gennemtrængelig for vand. Tørvemuld giver pottejorden den rigtige »surhed« og holder samtidig på fugtigheden.

Hawaiiblomst skal have flydende gødning hver uge i vækstperioden for at bevare de blanke, mørkegrønne blade.

Formering

De afskårne grene kan bruges til formering. Stiklingerne skal være 10-15 cm lange, og man stikker dem i standardjord eller tørvemuld blandet med 114 groft sand. Man sætter en plasticpose med ventilationshuller over potten, og 3-4 uger senere har stiklingerne slået rod. De må ikke få gødning, før de er kommet godt i vækst, og derefter kan man også skære dem tilbage, så de forgrener sig. Hawaiiblomst angribes ofte af bladlus og spindemider (rødt spind). Angrebene kan forebygges ved kraftige overbrusninger i badekarret, men kraftige angreb må bekæmpes med for eksempel pyrethrum.

Artikel billede

Artikel billede

 

Artikel billede

Artikel billede

Artikel billede

Artikel billede

Hawaiiblomst kom til Europa fra Kina i 1700-tallet. Dengang kendte man kun tre forskellige sorter. Nu har man ved et omfattende krydsningsarbejde fremelsket utallige nye former og farver. Billederne herover viser nogle smukke eksempler.

 

Artikel billede

Med lidt held kan man godt opstamme sin hawaiiblomst. Man former den ved at fjerne alle sideskuddene, indtil planten har den ønskede højde. Så skærer man toppen af, og så vil planten danne krone.

 

Artikel billede

Hjemsted: Kina.

 

Vækstform: Træagtig, stedsegrøn busk, op til 2 meter høj.

 

Blade: Ovale til lappede, mørkegrønne, tandede.

 

Blomster: Store (12-15 cm), tragtformede med fremtræ­dende støvdragerrør. Fortrinsvis sommerblomstrende.

 

Anvendelse: Meget populær dekorationsplante, der sælges i millionvis i forskellige størrelser. Kan klare sig udendørs på et beskyttet sted juni-september.

 

Pasning: De fleste Hibiscussorter kræver en solrig placering - vandes og gødes rigeligt, overbruses ofte. Efter afblom­string omkring jul nedskæres planterne kraftigt og vandes sparsomt i en måneds tid, til nye skud bryder frem. De fleste Hibiscus, der sælges nu, er behandlet med vækstretarderen­de kemikalier for at fa en kompakt form og stive stængler.

 

Jord: Sphagnum eller enhedsjord.

 

Formering: Stiklinger.

 

Problemer: Rødt spind, bladlus (på knopperne).

 

Sorter:

- 'Miss Betty' (foto øverst) - gul med orange striber, enkelt

- 'Moesiana' (foto nedenfor) - rød, hurtigtvoksende. enkelt, dybt indskårne blade

- 'The President' (foto nedenfor) - dybtrød, enkelt

- 'Veronica' (foto nedenfor) -laksefarvet, enkelt

- 'Weekend' (foto nedenfor) - orangegul, bølgede kronblade.

 

Artikel billede

Hibiscus rosa­sinensis 'Moesiana'.

 

Artikel billede

Hibiscus rosa­sinensis "The President'.

 

Artikel billede

Hibiscus rosa­sinensis 'Veronica'

 

Artikel billede

Hibiscus rosa­sinensis '"Weekend'

 

Andre arter:

- schizopetalus - hængende grene, små grupper af orangerød e blomster

- waimeae (foto nederst) - høj plante med lysrosa blomster, der har frie kronblade og røde støvdragere (dette er den »rigtige« Hawaiiblomst, der stammer fra de skønne tropeøer).

 

Artikel billede

Hibiscus waimeae.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (80 stemmer)
Siden er blevet set 33.600 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1296621-06-2020 14:39:41 Lise
Jeg har en lille andenårs Hawaii som er utrolig flittig m blomster, men ik rigtig med nye blade. Men efter hver blomst, kommer der en frøkapsel, som mange nok har bemærket! Jeg er stærkt i tvivl om det er bedst at lade de frøkapsler vokse sig store og blive siddende, el de skal nipper el klippes af. Nu sidder der 10 frøkapsler og kun 2 blomsterknopper, tænker den er ved at afblomstret. Men er frøkapslerne mon en hindring for at den kunne blomstre mere? Er der nogle der ved noget om d? D kunne jo tænkes at den samler kræfter gn de kapsler t næste år! Venligst Lise Roskilde
1179918-08-2017 12:21:28 Irma Kjeldsen
Tak for oplysningerne med hvordan skal behandle. Jeg bruger dem i syd vendte vinduer - mit proplem har været, at jeg har overvandet - så de bliver bladløse ! eller får lus. Aldrig overbruset eller beskåret dem - så nogle endt i krukker ude om sommeren pga. alt for store blevet til i vindueskarm.
165827-03-2015 11:02:44 Benny Haastrup
God beskrivelse. Jeg har mange problemer med bladlus. De er ret høje (170 cm); og er inde om vinteren. De er sprøjtet mod bladlus, men de kommer igen.
165902-09-2012 19:33:40 carl justesen
flot blomst-fin beskrivning-tak

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her