Slægten Sansevieria er vildtvoksende i tropisk Afrika, Sydafrika, Madagascar, Arabien og Indien. Det er planter uden tydelig stængel og med en krybende stok. Bladene har lyse pletter, striber eller gule rande. Blomsterne er små, hvide og uden egentlig dekorativ værdi; men de er velduftende. Navnene svigermors skarpe tunge og bajonetplante skyldes, at bladene er lange og spidse.
Svigermors skarpe tunge har uanselige, men vellugtende blomster uden større dekorativ værdi.
Pleje: Svigermors skarpe tunge skal helst stå nogenlunde lyst; men i direkte sol bliver bladene gule; de kan få pletter som følge af solsvidning og kan da folde sig sammen. I øvrigt klarer planten sig fint i varm, tør stueluft. Temperaturen må ikke komme under 15°C, og om vinteren skal der ikke vandes ret meget; i sommerhalvåret skal der vandes og gødes regelmæssigt. Det er vigtigt, at der ikke vandes i den roset, som bladene danner, da det let fører til forrådnelse i den nederste del af bladene. Som pottejord kan man bruge enhedsjord blandet med lige dele grus eller sand.
Svigermors skarpe tunge formeres lettest ved deling af gamle planter med en skarp kniv.
Formering: Svigermors skarpe tunge formeres ved deling af gamle planter eller ved stiklinger. Ved deling skæres rødderne over med en skarp kniv for at undgå alt for kraftig beskadigelse af rodsystemet. Hvis planten skal formeres ved stiklinger, deles bladet i stykker på ca. 10 cm's længde, og før stikningen tørres sårfladen, så at risikoen for svampeangreb undgås. Det er kun ensfarvede grønne planter, der kan formeres ved stiklinger. Hvis denne metode forsøges med brogede planter, vil de nye planter, der udvikles, blive helt grønne. Brogede arter og sorter kan således kun formeres ved deling.
Svigermors skarpe tunge findes i flere udgaver. Her sorten 'Hahnii' med bladene samlet i en lav roset.
Sorter:
Sansevieria trifasciata er den eneste art, som regelmæssigt er i kultur. Dens stive, flade, lancetformede blade er grønne med skiftevis lyse- eller mørkegrønne tværbånd. I stuen bliver bladene normalt ikke mere end 60-80 cm, mens de i naturen kan blive op til 160 cm.
Sansevieria trifasciata 'Laurentii' har gullige længdestriber langs bladranden; den er mere dekorativ end selve arten.
Sansevieria trijasciata 'Silver Cloud' har i begyndelsen hvidgrønne blade, som senere bliver mørkegrønne, og den har næsten ingen tværstriber.
Helt anderledes i sin vækstform er Sansevieria trifasciata 'Hahnii', hvis blade er samlet i en tydelig roset, der normalt består af 15 blade. Den bliver ikke slet så høj som de andre.