Logo

Rug - Secale cereale

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rug - Secale cereale 

Rug har været dyrket i et par tusinde år. Det menes, at den oprindelig var ukrudt i hvede markerne i Lilleasien og på de sydrussiske stepper. Derfra er den blevet spredt over det temperere­de bælte, hvor den især dyrkes på de mindre gode jorder, idet den er ret hårdfør over for frost og tørke. Rug­aksene kendes fra hvede på småaksene med de smalle, sylspidse yderavner og den lange stak på dækbladene, mens hvede har brede, hvælvede yderavner og kort stak. Både rug og hvede har et småaks ved hvert led af midteraksen, mens byg har 3 småaks ved hvert led. Rugmel bruges til rugbrød, og det sigtede mel blandes med hvedemel til sigtemel. En del rug bruges til kreatur­foder, og i visse lande bruges det desuden til fremstilling af whisky.

 

Når rugen modner, bliver aksene tunge og nikkende.

 

Rugens strå er stærke og stive og kan blive indtil 150 cm høje.

 

For haveejeren er det stråene, som har størst interesse, for rughalm er stiv og holdbar. Den bruges efter tærskning til langhalm, måtter og stråtage. Halmen af vore øvrige kornarter er uegnet til disse formål.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.175 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her