Gardenia er en vanskelig plante, og den kræver omhyggelig pasning men lykkes den, får man belønningen i form af en smuk stueplante med blanke mørkegrønne blade og fyldte, mælkehvide, stærkt duftende blomster. Ofte er det vanskeligt at bevare det mørkegrønne løv samtidig med at planten blomstrer.
Gardenia stammer fra Kina og kom til Europa i slutningen af 1700-tallet. Det er en lille busk med opret vækst og blanke, grønne blade. For at få den til at blomstre ved juletid, skal man stille den på et lyst sted ved 16-17° C i august. Man skal sørge for, at pottejorden hele tiden er tilpas fugtig, men passe på ikke at ændre temperatur og lysforhold - man må altså ikke vende planten - og ikke give gødning. Planten må nemlig ikke komme i vækst igen på dette tidspunkt, for så taber den knopperne. Gardenia er en surbundsplante, og vandes kun med tempereret, afkalket vand. Det er i reglen lettest at få unge planter i blomst men kan man få en stor, gammel gardenia til at blomstre, får man den skønneste stueplante. Den har en duft, som fylder hele stuen. Gardenia er i øvrigt i familie med en af vore hjemlige, duftende skovbundsplanter, skovmærke eller 'bukkar'. Man kan godt sætte gardenia i gang med at danne knopper senere end august, men så blomstrer den tilsvarende senere. Danner den knopper i januar, blomstrer den således i april. Man må aldrig røre ved blomsterne; så bliver de brune og grimme. Før og efter knopdannelsen skal gardenia stadig stå lyst, men aldrig i skarp sol. Temperaturen må gerne være 20-22°C og pottejorden skal stadig holdes fugtig. Den sætter pris på overbrusninger med tempereret kalkfrit vand. Fra maj til juli kan man gødningsvande. For stadig at holde jorden sur, kan man for eksempel bruge svovlsur ammoniak. En lille teskefuld til en liter vand er passende. Sidst i juni går man over til at bruge blandingsgødning af hensyn til knopdannelsen.
Råd om pasning
Vand og gødning
Det er vigtigt, at pottejorden hele tiden er jævnt fugtig. Brug afkalket vand eller regnvand og sørg for, at det har stuetemperatur. Almindeligt postevand kan man afkalke ved at koge det og lade det afkøle. Gardenia kræver ikke megen næring, men man kan tilføre flydende gødning fra maj til juli. I begyndelsen kan man bruge svovlsur ammoniak dermed si krer man sig, at jorden er sur. Man kan dog også i hele perioden bruge en blandingsgødning, som indeholder mikronæringsstoffer, hvis pottejorden i forvejen har en passende surhedsgrad.
Lys og temperatur
Gardenia skal have meget lys, men må beskyttes mod den stærkeste forårs- og sommersol. Når man starter knopdannelsen i august-januar, skal den stå lyst og ved 16-17° C Når knopperne er dannet, hæves temperaturen til 20-22° C, ikke gerne over. Sommeren kan gardenia godt tilbringe på et lunt sted i haven eller på altanen.
Jord og omplantning
Man omplanter gardenia i februarmarts, og jorden skal bestå af tørvemuld blandet med ca. 1/4 groft sand.
Formering
Man bør omplante sine gardenia mindst hvert andet år, og det gør man bedst i februar-marts. Samtidig kan man skære dem lidt tilbage, og de afskårne topstiklinger kan man bruge til nye planter. Jorden til stiklingerne skal være ren, fugtig tørvemuld, og man trækker en plasticpose med ventilationshuller over potten for at holde på fugtigheden. Temperaturen skal være ret høj, gerne 22-24°C, og først efter 3-4 uger fjerner man plasticposen og stiller de nye planter ved almindelig stuetemperatur. Når de er kommet godt i vækst, kan de knibes tilbage. Så forgrener de sig og bliver tætte. De nye planter overbruses jævnligt med tempereret, afkalket vand, skal stå lyst, men må skærmes mod brændende sol.
Duften fra en nyudsprunget gardenia er stærk, men dejlig, og den fylder hele stuen.
Gardenia er hjemmehørende i Kina og har fået sit navn til ære for den britiske læge og naturhistoriker Alexander Garden (død 1791). Gardenia er en busk med nøgne, oprette grene og skinnende grønne blade. Blomsterne er hvide, voksagtige, fyldte og velduftende.
Gardenia jasminoides er en vanskelig stueplante, som kræver »grønne fingre« for at lykkes.
Pasning: Pottejorden til gardenia kan bestå af en spagnum-standardjord, men den må absolut ikke indeholde kalk. Planten foretrækker en lys vokseplads, men må om sommeren beskyttes mod skarp sol. Temperaturen om dagen skal helst være 20-22°C, og om natten må den ikke komme under 16°C.
I sommerperioden, dvs. vækst- og blomstringsperioden, skal gardenia have meget vand; sammen med vandet kan man tilføre næring. Vandet skal være kuldslået og kalkfrit, helst regnvand. For at holde høj luftfugtighed oversprøjter man planten regelmæssigt med lunkent, kalkfrit vand. Om vinteren vandes mindre, og der tilføres ingen næring.
Blomsterdannelsen er temperaturafhængig, og den sker bedst ved 16-17°C. Under 16°C bliver knopperne misdannede og bladene misfarvede. Over 18°C forsinkes knopperne i væksten, samtidig med at den vegetative vækst fremmes med tilsvarende fare for afstødning af knopperne.
Formering: Gardenia kan formeres hele året, og det kan ske både ved hjælp af top- og ledstiklinger, der er ca. 8 cm lange. I rodslagningsperioden, der varer 2-4 uger alt efter årstiden, holdes en temperatur på 22-24°C. Der stikkes i en spagnumblanding helt uden kalk. Stiklingerne dækkes med enten glas eller plastic for at holde sluttet luft. Vil man have en forgrenet plante, knibes der et par gange. Hvis gardenia ikke får de bedst mulige vækstbetingelser, taber den knopperne, og bladene bliver misfarvede. Blomsterne bliver brunfarvede, hvis de bliver stødt.