Logo

Frøkenhat - Zinnia elegans

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frøkenhat - Zinnia elegans

Frøkenhat er en- eller flerårige urter eller halvbuske, der findes vildtvok­sende i Mexico. Bladene er ustilkede, oftest modsatte og helrandede. Stæng­lerne er opadtil hule og ender i enlige, store kurvblomster.

 

Frøkenhat (Zinnia elegans) findes i mange smukke farver.

 

Vækstkrav: De enkeltblomstrede va­rieteter trives i mager jord, medens de fyldtblomstrede fordrer mere nærings­rig jord. De vokser bedst i ret tør jord,

er varmekrævende, og bladene svides af selv den mindste smule frost.

 

Pleje: Frøet kan sås direkte på blive­stedet i maj; men planterne udvikles bedre, når frøet sås i april i væksthus. Planterne prikles, når de første løvbla­de er udviklet, og udplantes, når risi­koen for nattefrost er ovre. Planteaf­standen afpasses efter de anvendte varieteter og arter; de mindre sættes med 25 cm's afstand, de større med 40-50 cm's afstand.

 

Anvendelse: Frøkenhat er velegnet i bede sammen med andre sommer­blomster eller foran i et staudebed. Den kan også anvendes i altankasser. Blomsterne er meget holdbare som afskårne.

 

Arter og varieteter: Frøkenhat falder i tre grupper:

Kæmpefrøkenhat har meget store, fyldte kurvblomster, der er yderst de­korative, anvendes til drivning og sæl­ges som afskårne. De tunge blomster er dog tilbøjelige til at knække, da stænglen er hul lige under blomster­bunden. Højde 75 cm.

De mellemhøje findes i mange farver og er velegnede til bede. Højde 30-50 cm.

Lilleput- eller pomponfrøkenhat ud­vikler mange blomster og findes ligele­des i mange farver. Højde 20-30 cm. Zinnia angustifolia er en enårig, 40 cm høj urt med orangegule blomster i juli -oktober. I frøkatalogerne omtales den ofte under det gamle artsnavn, Zinnia haageana. Frøfirmaerne fører en lang række sorter af de forskellige arter og typer.

 

Sygdomme og skadedyr: Bladpletsyge viser sig som brune, kantede pletter på bladene. Planterne sprøjtes inden blomstringen med et kobbermiddel. Knoporme eller uglelarver kan begna­ve stænglen ved rodhalsen og bevirke, at planterne bliver slappe og derefter visner. Angreb af disse natsværmerlar­ver kan i nogen grad modvirkes ved hyppig vanding i juli.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (30 stemmer)
Siden er blevet set 10.186 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her