Logo

Astilbe - Astilbe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Astilbe - Astilbe

Også på dansk benævnes denne plante med sit latinske navn Astilbe, der egentlig betyder »uden glans«. Det er nok lidt misvisende, for mere farve­strålende og skinnende stauder kan man næppe tænke sig. Planten har en kødfuld rodstok, stærkt fjersnitdelte blade og 50-100 cm høje, stive stæng­ler med en masse blomster samlet i fjerbusk-agtige toppe. Der er arter og sorter i næsten alle farver fra hvidt over rosa og lilla til rent skarlagenrød. I naturen vokser Astilbe i fugtige enge, langs søbredder og ved vandløb. De foretrækker altså en jævnt fugtig jord, som aldrig tørrer helt ud, men den skal samtidig være varm og uden skygge fra større træer.

 

Astilbe simplicifolia har sorter med lette, overhængende blomsterstande.

 

Når man i mange haver anvender den som »skyggeplante«, beror det på, at jorden holder sig længere fugtig i skyg­ge end i fuld sol. Men Astilbe trives netop særlig godt i fuld sol.

 

Astilbe chinensis pumila i et skyggebed sammen med bregner.

 

Astilbe arendsii 'Fanal' har ildrøde blomsterstande.

 

Dyrkning: I en have vil man sjældent få glæde af Astilbe i staudebedet, hvor der i regelen er for tørt. De bør snarere anvendes i særlige »mosebede« eller »sumpbede«, eller som bundplanter i surbundsbedet mellem rhododendron og andre lyngvækster. Den bedste plantetid er sidst i april eller begyndel­sen af maj. Gamle planter tåler stærk deling, men de enkelte planteklumper kan være så hårde, at de må deles ved hjælp af en spade. Ved delingen fjer­nes de ældste og mest træagtige dele af den gamle klump. Jorden skal være let, porøs og iblandes tørvestrøelse, en­hedsjord eller gammel bladjord. Til­førsel af kunstgødning bør ske i form af svovlsur ammoniak og svovlsur kali, som sørger for at holde jordens reak­tion på et passende surt stade. Efter en snefattig vinter og i tørre forår er vanding stærkt påkrævet. Opbinding af Astilbe er unødvendig, da stilkene er så stive, at de let holder sig oprette. Frøstandene er meget dekorative, også om vinteren, så der er ingen grund til at afpudse blomsterne, når de visner.

Alle de dyrkede sorter er hårdføre her i landet og behøver ikke vinterdæk­ning.

 

I haven plantes Astilbe bedst sammen med andre fugtigheds-elskende planter som engkabbeleje, kattehale, eng­blomme, sølvlys og primula. Endvide­re som bundplante i rhododendronbe­det sammen med blå valmuer, primu­la, bregner og guldnælde.

For øvrigt er Astilbe en fortrinlig snitblomst. Den er særlig holdbar, når den skæres, når alle blomsterne i toppen er sprunget ud.

 

Formering: Deling af gamle planter i løbet af foråret.

 

Kraftige planter af Astilbe chinensis taquetii 'Superba' .

 

Arter og sorter: I haverne dyrkes en lang række sorter, opstået ved kryds-

ning og forædling af flere arter. De bedste typer findes samlet i gruppen Astilbe arendsii, opkaldt efter den ty­ske planteskolemand Georg Arend, der har været foregangsmand inden for dette forædlingsarbejde. En lang ræk­ke af disse sorter har været prøvedyr­ket ved statens forsøg i 1964, og de bedste af disse er blevet anerkendt til viderekultur og til anvendelse i haver og parker.

De anerkendte sorterer følgende:

Astilbe arendsii 'Brautschleier', hvid, 70 cm.

'Cattleya', lillarosa, 100 cm.

'Fanal' , mørkerød, 40 cm.

'Gertrud Brix', karminrød, 60 cm.

'Moerhei­mii' , hvid, 80 cm.

Astilbe chinensis pumila, violet, 30 cm.

Astilbe chinensis taquetii 'Superba'. blålilla, 80 cm.

Astilbe simplicifolia ' Atrorosea', mørk­rosa, 40 cm.

Astilbe thunbergii 'Straussenfeder', ro­sa, BO cm.

Derudover kan yderligere en række sorter anbefales, bl.a.

'Europa', rosa, 40 cm,

'Red Sentinel' purpurrød, 40 cm og

'Professor van der Wielen', hvid, 80 cm.

 

Astilbe arendsii har mere oprette blomster­stande.

 

Sygdomme: Astilbe er meget sunde planter. Hvis de får brune, visne blad­rande, beror det ikke på sygdomsan­greb, men derimod på for tør vokse­plads. Ved tilstrækkelig fugtighed vil planterne hurtigt udvikle nye, friske blade.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (69 stemmer)
Siden er blevet set 39.680 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
353611-08-2012 10:58:41 judy wernebo
skal Astilbes klippes ned på noget tidspunkt? Mine blomster er nu helt visne allerede fra begyndelsen af august, skal jeg bare lade de visne blomster være, eller skal de klippes af. Min planteskole,hvor jeg købte den sagde, at den skulle stå frostfrit om vinteren,jeg har min i en krukke,så det er nok derfor.Med venlig hilsen Judy Wernebo
353717-07-2012 09:38:52 Ado Rasmussen
Kan Astilbe klare klimaet i Sydgrønland?
353809-09-2011 12:57:53 Morten H
Hej Kirsten.
Nu er din besked næsten et år gammel, så jeg vil lige spørge dig om svaret på dit eget spørgsmål.
Jeg har selv en Astilbe i en frostsikker krukke. Planten er helt vissen. Skal jeg stoppe vandingen eller fortsætte frem til frosten sætter ind?
Mvh. Morten
353905-11-2010 16:48:50 Kirsten Damgaard
Kunne godt tænke mig at vide om hele planten visner væk når det er vinter, har to krukker(frostfri) med Astilba Erika og det er begge helt visne
Mvh
Kirsten Damgaard

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her