Logo

Nellike - Dianthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nellike - Dianthus

Nelliken er en gammel kulturplante; allerede 50 år f. Kr. beskrev Plinius nellikedyrkning hos romerne. Det bo­taniske navn Dianthus betyder ordret »Zeus' blomst«. De fleste arter er flerårige. Nellikerne har smalle, lancetformede blade og sammenvoksede bægerblade. Kronbladene er oftest røde, rosa eller hvide, mens gule og orange blomster sjældnere forekommer.

Nelliker i vindueskarmen vokser bedst i enhedsjord med godt dræn i pottebunden. Vand aldrig i underskålen. Om vinteren skal de stå lyst og køligt, helst ikke mere end 15°C.

 

De storblomstrede havenelliker har fyldte blomster med en herlig duft.

 

Væksthusnelliker

Havenellike (Dianthus caryophyllus) er stamform til chabaud-nellikerne og de amerikanske nelliker. Bladene er lancetformede, femnervede og belagt med et gråligt vokslag. Blomsterne fremkommer enkeltvis eller samlet i fåblomstrede stande; de er mere eller mindre fyldte og stærkt duftende. Kronbladene er frynsede eller tandede og bægerbladene korte. Arten har væ­ret i kultur siden oldtiden og kom til Vesteuropa i 1270. De mange former blomstrer i juni-august. Chabaud-nelliker har fyldte blomster, der er velegnede til afskæring; de er remonterende.

Amerikanske nelliker er opstået ved krydsning mellem franske remonteren­de nellikesorter. De har stor betydning som erhvervsmæssigt dyrkede snit­blomster, og ved den franske og itali­enske riviera findes tusinder af hektar nellikemarker.

 

Pleje: Væksthusnelliker dyrkes nor­malt to år, men der findes dog både en­- og treårige kulturer. Stærke sygdoms­angreb i kulturerne har givet anledning til, at nellike er en af de bedst ud­forskede kulturer med hensyn til sygdomsforebyggelse, der bl.a. sker ved meristemformering (se denne arti­kel).

Nellike kan plantes fra det tidlige forår til hen på sommeren, og de første blomster kan høstes i eftersommeren. Normalt plantes de frit ud i bunden af væksthuset med 25-30 planter pr. m². Blomsterudbyttet er størst det 2. år. Den bedste blomsterkvalitet får man om sommeren. Ved hjælp af ekstra lys og specielle knibningsmetoder søger gartnerne at øge blomsterproduktio­nen i vinterperioden, hvor der er størst efterspørgsel.

Der dyrkes to typer af nelliker: de storblomstrede, hvor sideknopperne fjernes, så kun endeknoppen bevares, og miniature-nelliker, hvor alle knop­per får lov at udvikle sig. Der findes specielle sorter inden for begge grup­per. Udknopningen af de storblom­strede sorter gør denne kultur uhyre arbejdskrævende og har vel medvirket til, at dyrkningen af denne type er i kraftig tilbagegang. Nelliker kræver meget lys, frisk luft og lav temperatur, om vinteren 5-8°C, mens temperatu­ren om sommeren holdes nede ved udluftning. Om sommeren vandes og gødes de et par gange om ugen, mens der om vinteren er større mellemrum mellem vand- og næringstilførsel.

 

Afskårne nelliker er meget holdbare; men hvis de udsættes for selv meget små ætylenmængder, f.eks. under transport eller ved opbevaring sammen med frisk frugt, bliver de »søvnige«, dvs. blomsterne falder meget hurtigt sammen og bliver slaskede. Nellikesortimentet er meget omfatten­de, og ved forædling er udviklet sorter med gule, orange, violette, mørkerøde og stribede blomster. I alle disse sorter indgår krydsninger med den amerikan­ske sort 'William Sim', der er den almindeligst dyrkede nellikesort. Jor­den skal være kraftig og indeholde en stor mængde ler.

 

Formering: Stiklinger brækkes af plan­ten og stikkes i fugtigt sand; stiklinger fra den midterste del af planten giver de bedste planter og det største udbyt­te. For at holde stor luftfugtighed i rodslagningsperioden kan stiklingerne dækkes med plastic. Ved en rodtempe­ratur på 16-18°C varer det 3-4 uger, før stiklingerne har rod.

 

Havenelliker

Nelliker er yndede haveplanter, ikke blot p.gr. af deres rige blomstring, dejlige duft og smukke vækst, men også fordi de er nemme at have med at gøre. De stiller ikke større fordringer til voksested og pasning.

 

Vækstkrav: I naturen findes de fleste nelliker i bjergegne, i tørre moræne­dannelser og ved stranden. De skal i haven have en let, veldrænet jord i fuld sol.

 

Pleje: De fleste af de nedenfor nævnte nelliker er stauder, som formeres ved deling af ældre planter. I planteskoler­ne foretager man også stikning af dem, og enkelte arter kan formeres ved frøudsæd. Nyindkøbte planter skal plantes lige så dybt, som de stod i planteskolen. Den første tid skal de passes med vand; men senere klarer de sig godt uden vanding, selv i længere tørkeperioder. Efter afblomstringen fjernes de visne blomster og blomster­stængler, så at planten ikke bruger kraft til frøsætning.

 

Anvendelse: Havenelliker kan anven­des i stenbede, i tørmure, som bund­planter i atriumhaver og ved terrasser eller som kantplante omkring »gam­meldags« blomsterbede. Sammen med andre bundplanter og trædeplanter som bjørnegræs, brudeslør, engelsk­græs, kattefod, lammeøre, lyngfloks, stenurt og timian kan nellike anvendes til at »male« brogede blomstertæpper i den solrige del af haven. Prøv også nellikerne som bund under steppeplanter som kleopatras nål, palmelilje og raketblomst.

 

Arter:

Alpenellike (Dianthus alpestris) blomstrer i højsommeren. Alpenellike hører hjemme på stenede alpeenge i de østlige Kalkalper i 1000-2000 m's høj­de. Den danner 12 cm høje, løse plantetæpper med smukke enkelt­blomster i juli-august. Blomsterne er rosenrøde med en purpurfarvet ring med hvide pletter ved svælget.

Bakkenellike (Dianthus deltoides) er vildtvoksende i Danmark på tørre bak­keskråninger. Se artiklen Bakkenelli­ke.

 

Fjernellike (Dianthus plumarius) er en rigt­blomstrende pudeplante. Fjernellike fra Sydøsteuropa danner store, sammen­hængende puder, der er fulde af blom­ster fra maj; de har en herlig duft og er glimrende snitblomster. Der findes en lang række sorter, af hvilke de bedste er 'Augusta Godskesen', mørkerød, fyldt, 20 cm; 'Diamant', hvid, fyldt, 30 cm; 'Duchess of Fife', rosa, enkel, 20 cm; 'Holbæk', mørkrosa. enkel, 20 cm; 'Katinka', mørkrosa, enkel, 20 cm; 'Koket', hvid, enkel, 15 cm; 'Liberty' , lysrosa, fyldt, 15 cm; 'Miss Sinkins', hvid, fyldt, 20 cm og 'Tante Karen', rosa, enkel, 15 cm, meget tidlig.

 

Havenellike (Dianthus caryophyllus) er den ovenfor omtalte væksthusnelli­ke. Den kan i haven dyrkes som toårig, sås i juni-juli, prikles og plantes på blivestedet i september. Her overvin­trer den, gerne dækket med lidt gran­ris, og blomstrer den følgende som­mer. Der findes flere grupper af disse havenelliker, bl.a. granat- eller grena­din-nelliker, landnelliker, remontant­-nelliker og wienernelliker. Der er mange sorter i et væld af farver, dog ikke blå.

Af sorter kan anbefales' Ag­nes', hvid, fyldt, 30 cm; 'Doris', rosa, fyldt, 30 cm; 'Heidi', mørkrød, 20 cm og 'Komtesse Knuth', gul, 30 cm.

 

Karteusernellike (Dianthus carthusia­norum) er opkaldt efter de to naturforskere Johann Friedrich Cartheuser (1704-77) og hans søn Friedrich Au­gust Cartheuser (1734-96), i en årræk­ke direktør for den botaniske have i Giessen. Karteusernelliken bliver 15-20 cm høj og danner tætte tæpper, som blomstrer fra juni til hen i september med klart dybrøde blomster.

 

Kinesernellike (Dianthus chinensis) er hjemmehørende i Nordkina. Den er toårig, men dyrkes oftest som enårig sommerblomst og udsås, når jorden er tilstrækkelig varm i april-maj. Den blomstrer rigt på 25-50 cm høje stæng­ler. En særlig type kaldes Heddewigs­nelliker og omfatter en lang række sorter, der dog også kan købes i blan­ding.

 

Montpelliernellike (Dianthus monspes­sulanus) fra Sydeuropa har 60 cm lan­ge stængler og hvide eller blegrosa, stærkt frynsede blomster i juni-juli.

 

Pude nellike (Dianthus gratianopolita­nus, tidligere kaldt Dianthus caesius) blomstrer allerede ved pinsetid, den tidligst blomstrende af havenellikerne; i vore sydlige nabolande kal­des den pinsenellike. Den danner tætte bladpuder af 20 cm's højde. Blomster­ne sidder enkeltvis på stilkene, og der findes et væld af sorter; her skal næv­nes 'Eydangeri', rosa, og 'La Bourbil­le', rosa og ganske lav.

 

Sandnellike (Dianthus arenarius) vok­ser vildt i Ungarn, Ukraine og langs Østersøens kyster. Kronbladene er ret ind skårne og farven hvid eller rosa. Den blomstrer fra juni til september og har en næsten bedøvende duft.

 

Strandnellike (Dianthus superbus) vok­ser mange steder i Danmark på kratbe­voksede skrænter ud mod stranden. Den bliver 30-50 cm høj med en top af store, vellugtende, lilla blomster, hvis kronblade er dybt trævleagtigt indskår­ne. Blomstens gulgrønne svælg er be­sat med mørkerøde hår.

 

Studenternellike (Dianthus barbatus) er en toårig sommerblomst, der er nøjere omtalt i artiklen Studenternelli­ke.

 

Svovlnellike (Dianthus knappei) fra Jugoslavien har 60 cm høje stængler og svovlgule blomster med blå støvknap­per.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (78 stemmer)
Siden er blevet set 44.736 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1291010-04-2020 11:32:11 Jørgen Jensen
Jeg har stor fornøjelse læst om fjernellike (Dianthus plumarius) her i artiklen, og det har vækket min interesse for planten. Efterfølgende har jeg ledt efter de varianter som fremhæver som de bedste: Augusta Godskesen, Diamant, Duchess of Fife, Holbæk, Katinka, Koket, Liberty, Miss Sinkins og Tante Karen; men uden held. Kan artiklens forfatter mon oplyse hvor de kan skaffes, enten som frø eller plante, jeg har tænkt mig at skulle prøve alle 8. Pft Jørgen Jensen
515824-04-2016 14:30:44 susanne nielsen
kan de tåle at stå ude hele vinteren i en stor blomsterkurv
303417-11-2014 10:56:12 Malene Buchwaldt
Jeg vil gerne have et bed med Fjer-Nellike Duchess of Fife. Men hvilken måned er den mest optimale at plante den i? Jeg har haft dem før og de blomstrede fra slut maj helt hen i september.
303522-07-2013 14:40:01 Chr. Falck-Rasmussen
Syrisk rose.
Jeg købte for 2 år siden en Syrisk rose, og den har blomstret i de 2 år. Så i år kom der fine blade på, men nu er de begyndt at visne/krølle sammen. Er der nogen, som har et godt råd? på forhånd tak.
303628-11-2012 13:00:40 hans christian jakobsen
fantastisk side fik alt hvad jeg skulle vide på samme side
303728-11-2012 13:00:34 hans christian jakobsen
fantastisk side fik alt hvad jeg skulle vide på samme side
303827-05-2012 07:45:30 margit pedersen
krydderiet nellike - kommer det fra en af diss arter ??

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her