Parkroser er store rosenbuske med oftest enkle blomster. Parkroser er en samle betegnelse for en lang række vidt forskellige rosentyper. Det er fælles for dem alle, at de i løbet af få år udvikler sig til ret store buske med en eller flere blomstringer i løbet af sommeren. De fleste af dem bærer desuden en overdådighed af smukke hyben om efteråret eller langt hen på vinteren. Parkroser er i dette værk opdelt i to hovedgrupper: buskroser og vildroser. Buskroserne er mere eller mindre forædlede roser, der er opstået
i rosenforædlernes »laboratorier« ved krydsning mellem oprindelig vilde former eller med arter og sorter, som i århundreder har været dyrket i østen og i Europa. Buskroserne er kendetegnet ved altid at have fået kunstige sortsnavne som f. eks. 'Canary Bird', 'Friihlingsgold' og 'Nevada'. Buskroser er udførligt omtalt i artiklen Buskroser.
Vildroser er rene botaniske arter, som plantejægere har fundet ude i naturen rundt om i verden; i Danmark alene findes mindst 10 forskellige vildroser. Alle vildroserne bærer slægtsnavnet Rosa efterfulgt af et botanisk artsnavn, f. eks. Rosa canina (hunderose), Rosa moyesii (mandarinrose) og Rosa rubiginosa (æblerose). Af disse vildroser er der desuden inden for visse grupper udviklet sorter, især af rynket rose (Rosa rugosa). Vildroser er omtalt samlet i artiklen Vildroser.
Dyrkning: Parkroser er nemme at dyrke i både små og store haver. Trods det danske navn parkroser er de endog meget velegnede til små haver, både i en lille bitte forhave, i et haveskel, som solitærbusk på plænen eller i busketter, på skråninger, i levende hegn og i fuglekrat. Velegnede naboplanter til alle typer parkroser er bærmispel, dværgmispel, hæg, havtorn, prydæbler, slåen og tjørn. De fleste parkroser kræver kun meget lidt pasning. De skal ikke beskæres som de øvrige haveroser, men højst udtyndes med nogle års mellemrum. Rynket rose tåler nedskæring til 20 cm over terræn.