Protea er hjemmehørende i Australien og Sydafrika; den blev første gang afbildet i et værk af Clusius i 1605. Protea-arterne adskiller sig meget fra hinanden, især med hensyn tit bladform; de er Sydafrikas nationalplanter, og da de hører til de truede plantearter i Sydafrikas flora, er de ved fredningsbestemmelser beskyttet mod fuldstændig udryddelse. Den nationale plantepark i Kirstenbosch har gjort meget for at bevare og udbrede dyrkningen af dem; mange arter, som ikke længere findes i naturen, findes i denne park. Især Holland importerer mange afskårne Protea-blomster; men de ses dog også i stadig større antal i Danmark. De egentlige blomster er omgivet af et stort antal store, smukt farvede højblade. Blomsterhovedet er meget smukt, men har ingen duft. Blomsterne er meget holdbare, ca. 6 uger, når de sættes i vand; når de efterhånden mister farverne, beholder de alligevel længe endnu deres dekorative værdi.
Protea barbigera (dronningeprotea) har meget store, dybrosa blomster, besat med hvide hår.
Pleje: I Danmark dyrkes Protea næppe i større omfang. Alle Protea-arter skal stå så lyst og luftigt som muligt, og temperaturen skal helst ligge mellem 4 og 10°C om vinteren. Om sommeren må planterne beskyttes mod direkte sol. De skal vandes regelmæssigt, men forsigtigt, hele året rundt; jordklumpen må aldrig tørre ud, men den må heller ikke være gennemvåd. Når der pottes om, er det vigtigt at undgå at beskadige rodklumpen, og den nye potte skal ikke være ret meget større end den gamle.
Formering: Formering kan ske ved stiklinger og frø. Ved såning må man
tage i betragtning, at frøene spirer meget uregelmæssigt; der kan være op til to års forskel. Ved stiklingeformering stikkes i august i en jordblanding med en temperatur på 18-20°C. For nogle arter varer det flere måneder, før stiklingerne har rod.
Protea aristata er næsten udryddet i Sydafrika og derfor totalfredet.
Arter:
Protea aristata er en næsten forsvunden art, som nu igen er ved at blive udbredt. Den har fine blade og mørkrosa blomster.
Protea barbigera (dronningeprotea) har smukke rosa blomster. Spidsen af højbladene. der også er rosa, er dækket af hvide, fjerformede hår.
Protea cynaroides (kongeprotea) har smukke, lysrosa blomster med en diameter på ca. 30 cm. De satinlignende højblade er dybrosa.
Protea grandiceps har rosafarvede blomster og grågrønne. rødrandede, læderagtige blade.
Protea longifolia har aflange, bleggule blomster med mørkt midterparti.
Protea mundii har gulgrønne blomster. Højbladene er dækket af hvide hår.
Protea neriifolia har sorte, hårede knopper på højbladene. Blomsterne er purpurfarvede og gulhvide.
Protea cynaroides (kongeprotea) har blomster, der kan minde om artiskokblomster.
Den sydafrikanske protea er endnu en meget ualmindelig stueplante i Danmark, og man har kun få erfaringer med dens dyrkning.